De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Rabobank]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN Business Center]

Hausse in aanschaf
van luxe goederen

Van onze economische redactie - VOORBURG, dinsdag

Nederlanders lijken totaal niet bang te zijn voor economisch slechtere tijden. De binnenlandse consumptie is in februari van dit jaar met maar liefst 3,9 procent gestegen.

Vooral luxe artikelen als auto's, elektronica en spullen voor in huis werden massaal aangeschaft.

Consumptie
Landgenoten hebben de eerste twee maanden van dit jaar ruim 7 procent meer besteed aan dergelijke luxe producten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Leek het er in januari van dit jaar nog op dat de totale binnenlandse consumptie voor 1999 aanzienlijk zou afnemen, in februari is deze echter met 3,9 procent groei alweer in de buurt van de 4,4 procent toename van 1998.

Het CBS verklaart de dip van de eerste maand van dit jaar uit het aantal koopdagen in de verschillende maanden. Doordat weekends en feestdagen niet elk jaar in dezelfde maand vallen, kunnen grote verschillen optreden. Volgens onderzoeker W. Ludwig van het CBS is de sterke stijging van februari deels te danken aan de dip van januari.

Voeding
Opvallend is de daling van de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen. De uitgaven in deze categorie zijn doorgaans vrij stabiel, maar in de eerste twee maanden noteerde het CBS een onverklaarbare daling van ruim 5 procent.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de daling te verklaren door het verschil in volume en waarde. "De omzet in geld is in de eerste maanden van dit jaar juist gestegen terwijl het aantal artikelen dat is gekocht inderdaad is afgenomen. Dit komt vooral doordat de prijzen van groente en fruit enorm zijn gestegen door de waterschade van vorig jaar", zegt Miranda Boer van het CBL.

Bovendien zijn volgens de overkpoepelende organisatie van de supermarkten de signalen voor de komende tijd weer goed. Zo bleek onlangs nog uit het jaarverslag van de Raad Nederlandse Detailhandel (RNDH) dat de bedragen die aan voedingsmiddelen worden uitgegeven de komende jaren niet zullen veranderen.

"Mensen gaan zeker niet minder eten, wel zal de plek waar het voedsel wordt gekocht steeds gevarieerder worden", aldus de voorzitter van de Raad NDH.