De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Rabobank]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN Business Center]

Bobo's dupe van
beleggingsfraude

door Ernst Nordholt en Johan van den Dongen - URMOND/AKEN, dinsdag

In Limburg is grote beroering ontstaan onder tal van notabelen die hun geld hebben belegd bij een omstreden 42-jarige beleggingsadviseur. Tegen de man loopt op dit moment een groot strafrechtelijk onderzoek.

Justitie onderzoekt op dit moment nauwgezet de financiële handel en wandel van de Urmonder E.K. Via een wirwar van bv's belegde deze geld voor een groot aantal Limburgse burgemeesters, notarissen, advocaten en leden van de rechterlijke macht. In een aantal gevallen zou het gaan om zwart geld.

Netwerk
Zijn advocate mr. S. Carli heeft gisteren tegenover deze krant verklaard dat haar cliënt deel uitmaakt van een 'groot financieel Limburgs netwerk' dat de afgelopen jaren tussen de 100 en 120 miljoen gulden zou hebben belegd.

"Een groot deel van die beleggingen zijn gedaan met zwart geld. Meneer K. is in dat geheel maar een schakeltje. Als het onderzoek gedaan wordt zoals we hier in Limburg gewend zijn, dan ben ik ervan overtuigd dat er tal van mannen op hun plaats blijven zitten waarvan dat gezien hun bedenkelijke financiële moraal niet zou moeten. Gebeurt het echter op een deugdelijke manier, dan voorspel ik een nationaal schandaal", aldus Carli.

De Urmondse belegger raakte enige tijd terug in de problemen toen hij plots niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen en onderdook in Aken. Daar werd hij afgelopen week door vier schuldeisers opgezocht, een hele nacht gegijzeld en in elkaar geslagen.

Geld tegoed
De vier meenden in totaal nog 3,5 ton van de Urmonder te goed te hebben. Eé van hen, een medewerker van justitie (directie Gevangeniswezen), zette met behulp van zijn dienstlegitimatie tal van zakenrelaties van K. onder druk om zo achter zijn onderduikadres te komen.

Toen dat eenmaal gelukt was, klom hij samen met zijn kornuiten over het beveiligingshek rond de villa van K. De belegger en zijn vriendin overleefden de aframmeling ternauwernood. K. herstelt op dit moment van zijn verwondingen in een Duitse privé-kliniek.

Inmiddels is, zo werd gisteren door zegslieden binnen het korps Limburg-Zuid tegenover deze krant bevestigd, een intern onderzoek gestart tegen twee rechercheurs. Het duo zou net als vele anderen geld hebben belegd bij de Urmonder, maar konden vervolgens naar hun centen fluiten. Toen K. niet over de brug kwam zouden zij 'onorthodoxe methoden' hebben gebruikt om hem tot betaling te dwingen.

Het Limburgse politiekorps weigert commentaar te geven op de laatste ontwikkelingen in de affaire K.