De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Rabobank]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN Business Center]

Opta wil duidelijkheid
in tarieven kabelnetten

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, dinsdag

De exploitanten van kabelnetten mogen tekorten op de exploitatie van hun eigen programma-aanbod niet afwentelen op concurrerende programma-aanbieders.

Er moet een einde komen aan de kruissubsidie tussen de activiteiten van kabelbedrijven als aanbieders van infrastructuur en hun activiteiten als aanbieder van diensten en programma's via diezelfde infrastructuur. Als daardoor bepaalde programma's niet meer thuis te ontvangen zijn of de prijs van het kabel tv-pakket te hoog wordt naar de zin van de overheid, moet diezelfde overheid maar zoeken naar andere bronnen om deze te subsidiëren.

Tot deze conclusies komt Opta in een rapport over de kabelsector. Opta heeft als de toezichthouder ons land vooral bekendheid door het opleggen van allerlei beperkende maatregelen aan het adres van KPN om daarmee de concurrentie in de wereld van de telecommunicatie te bevorderen. Naast die rol heeft Opta echter ook de taak conflicten tussen kabelexploitanten en programma-aanbieders te beslechten. Conflicten tussen consumenten (de tv-kijker) en de exploitanten behandelt Opta echter niet: dat is haar taak niet.

Opta wil meer duidelijkheid in de tarievenstructuur van de kabelexploitanten. In het kort komt het er op neer dat men als consument moet kunnen zien waarvoor men betaalt. Bij het door de overheid in de Mediawet verplicht gesteld standaardprogrammapakket van minimaal 15 zenders betekent dat men per zender eenzelfde bedrag betaalt. De programma-aanbieders op hun beurt betalen (op de verplicht door te geven zenders in dit standaardpakket na) ook een evengroot bedrag aan de kabelexploitant.

Naast het standaardpakket kunnen de kabelexploitaten hun pluspakketten aanbieden. Daarvoor kunnen zij wel verschillende tarieven voor de doorgifte van de diverse aanbieders in rekening brengen: een standaardtarief voor gebruik van het kabelkanaal plus eventueel een vergoeding voor de prijs die de aanbieder rekent om zijn programma's te mogen doorgeven. Maar het mag dus niet zo zijn dat een goedkoop standaardpakket mogelijk wordt gemaakt door extra winsten uit de pluspakketten, zo stelt Opta.

Opta heeft zijn plannen gisteren ontvouwd in een zogenaamd consultatiedocument. Dit is aan belanghebbenden toegestuur met het verzoek om uiterlijk 17 mei hun visie op deze plannen kenbaar te maken.

Uiteindelijk doel van Opta is een OPN, de Open Network Provision. Alle programma-aanbieders moeten op gelijke voorwaarden toegang krijgen tot de kabel. Pas dan zal er sprake kunnen zijn van concurrentie, stelt Opta.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.