De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[KPN Business Center]
[Tele2]
[Rabobank]
[BOL, voor al uw boeken]

CSM neemt voor ƒ860 miljoen
Finse kauwgomfabriek over

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, dinsdag

Voedings- en snoepconcern CSM koopt voor ƒ860 miljoen de kauwgomfabriek Leaf van het Finse Huhtamäki Oyj. Door de overname wordt de suikerwerkdivisie van CSM drie maal zo groot en komt CSM bij de top van de Europese snoepfabrikanten. CSM wordt na Haribo tweede op de ranglijst.

Leaf, bekend van onder andere Sportlife en Xylifresh heeft een jaaromzet van ƒ925 miljoen. Verder is de onderneming in Scandinavië actief als snoepfabrikant. De omzet van heel CSM kwam in het boekjaar 1997/1998 uit op ƒ4,3 miljard.

CSM moet diep in de buidel tasten voor de fabrikant, die in Nederland opereert onder de naam Maple Leaf.

Maar CSM verwacht veel van de overname. Nu al is Leaf goed voor een bedrijfsresultaat van ƒ65 miljoen bij een omzet van ƒ925 miljoen. Door de samenvoeging met de eigen snoepactiviteiten denkt CSM al op korte termijn een besparing te bereiken van ƒ10 tot ƒ20 miljoen. In het eerste jaar dat Leaf volledig meetelt zal de winst per aandeel door deze inlijving met meer dan 5% groeien.

Bestuursvoorzitter J. Vink van CSM stelt dat de overname past in de strategie om groot te worden in de suikerwerkmarkt. "CSM wordt hiermee marktleider in West-Europa." CSM is in Nederland sterk met Red Band Venco. Vorig jaar kocht het concern Malaco, waarmee het de positie in Scandinavië versterkte. CSM stelt door de overname de nummer 1 in Finland te worden en de positie in Scandinavië en Nederland verder te versterken.

Leaf heeft fabrieken in Finland, Zweden, Nederland, Engeland, Ierland, Italië, Polen en India en is ook actief in Oost-Europa, Rusland en een aantal Aziatische landen. Eigenaar Huhtamäki wilde zich concentreren op de eigen verpakkingsactiviteiten en zette de suikerwerkdivisie, omzet ƒ1,6 miljoen, in de etalage. Naast Leaf zit daar ook een Duitse chocoladefabriek en een Chinese kauwgomfabriek in.

CSM haalt met Leaf een relatief grote onderneming binnen. Bij Leaf werken 3400 mensen, van wie 350 in Nederland. Bij het hele CSM concern werken 7500 mensen. Leaf zette ƒ925 miljoen om tegen ƒ4,3 miljard door CSM.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd het nieuws goed ontvangen. De koers van het aandeel CSM liep in de loop van de dag op tot een hoogste waarde van EUR51,20, wat een winst betekende van EUR2,90. Later moest een stukje van die winst worden ingeleverd, maar aan het slot resteerde een toch nog alleszins fraaie EUR2,15 op EUR50,45. Daarbij was de omzet voor dit aandeel aan de hoge kant.

CSM financiert de overname in eerste instantie in contanten en sluit daarvoor korte-termijnleningen af. Voor de definitieve financiering plaatst het bedrijf een converteerbare obligatielening ter waarde van 100 miljoen euro (ƒ220 miljoen). De rest zal door langlopende bankleningen en een gewone obligatielening gedekt worden. Met de converteerbare obligatielening, die op termijn is om te zetten in gewone aandelen, versterkt CSM het garantievermogen.

CSM wil overigens nog verder gaan. Mede door overnames moet de suikerwerkdivisie - bij voorkeur in Duitsland - doorgroeien. De snoepsector kent echter geen grote bedrijven, het gaat vooral om vaak kleinere (familie-)bedrijven. Vorig jaar kocht CSM al Malaco, vooral groot in Scandinavië.

De overname zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Uit de woorden van bestuursvoorzitter Vink valt af te leiden dat er fabrieken dicht zullen gaan. Op een vraag hierover antwoordde hij: "Daar hebben we wel bepaalde gedachten over. Er zal zeker productiesynergie zijn." Maar waar dat leidt tot het vervallen van banen wilde hij niet zeggen.

Tijdens een toelichting op de overname bleek gisteren dat CSM niet de enige belangstellende is geweest voor CSM. Onder de naam 'Project Klaverblad' heeft CSM vier maanden gestudeerd op Leaf. Aan de veiling van Leaf hebben meerdere kandidaten meegedaan, maar namen werden niet geopenbaard.

CSM-topman dr. J. Vink (r.), geflankeerd door medebestuurder drs. M. Arentsen, gisteren tijdens de bekendmaking van de overname van het Finse Leaf.

FOTO: RICHARD MOUW






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.