De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Rabobank]
[BOL, voor al uw boeken]
[Tele2]
[KPN Business Center]

Damrak vrij positief

AMSTERDAM, dinsdag

Net als het weer was gisteren de stemming op het Damrak zonnig. Afgelopen vrijdag deden de Nederlandse aandelen het al goed op Wall Street hoewel de Dow in de min sloot. Deze trend zette zich gisteren voort in Amsterdam. De AEX wist gisteren een winst van 4,55 punten te behalen en sloot op 565,78.

De optimisten voorspellen al enige tijd dat zodra de AEX de barrière van 560 zou hebben genomen niets een verdere snelle opgang van de AEX in de weg zou staan. Technisch analist R. Tostrams voorspelde een maand geleden dat met Koninginnedag de 600-puntengrens doorbroken zou zijn. "Wat we nu nodig hebben is 580, en vervolgens moeten we het all time high van juli 1998 kunnen halen", aldus Tostrams.

Een handelaar stelde het gisteren wat voorzichtiger. "Het lijkt er op dat de algemene positieve tendens sterker wordt." Deze conclusie wordt ondersteund door cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit geconcludeerd kan worden dat het met het consumentenvertrouwen in de economie nog steeds goed is gesteld. In februari kochten de Nederlanders voor bijna 4 procent meer aan goederen en diensten. De groei is nauwelijks lager dan de stijging van 4,4 procent in het topjaar 1998.

Rond het middaguur stond de AEX op ruim 8 punten winst. Na de opening van Wall Street die licht in de min was, moest het Damrak weer wat prijsgeven. Uiteindelijk werd er een kleine procent winst geboekt. "We sprokkelen er iedere dag een paar punten bij", aldus een handelaar. Van een echte rally is volgens hem voorlopig nog geen sprake omdat de beurzen in de VS en Japan ook tegen een barrière zitten aan te hikken en Nederland scherp let op deze twee markten. "Het is meer een kwestie van bouwen. Dat is beter dan grote stijgingen gevolgd door scherpe dalingen."

Een van de smaakmakers gisteren was suikerfabrikant CSM die voor ƒ860 miljoen kauwgomfabrikant Leaf overneemt van het Finse concern Huhtamäki Oyj. Leaf is onder meer producent van Sportlife, Xylifresh en tal van in Scandinavië bekende snoepjes.

Hoewel CSM diep in de buidel moet tasten rekent het toch op een directe positieve bijdrage aan de winst per aandeel. Die zal naar verwachting met meer dan 5 procent stijgen dankzij de nieuwe snoepjes. Verder verwacht CSM een besparing van ƒ10 tot ƒ20 miljoen te kunnen realiseren door samenvoeging met de snoepactiviteiten die ze zelf in huis heeft zoals Red Band Venco en King. Beleggers reageerden positief op de snoepfusie waardoor het aandeel er EUR2,15 bij kon snoepen op EUR50,45.

Ook Philips kon gisteren zijn opgang voortzetten. Diverse analisten gaven de afgelopen dagen een koopadvies voor de elektronicaproducent en dat miste zijn effect op de koers niet. Die schoot met EUR2,25 omhoog naar EUR85. Effectenbank Theodoor Gilissen geeft een koersdoel aan van EUR110.

ABN Amro is weer op overnamepad. De bank zou van plan zijn de consumer banking-activiteiten van BankAmerica in Singapore, India en Taiwan over te nemen. ABN Amro zou hiervoor ƒ1 miljard op tafel willen leggen. Daarnaast is de bank samen met GE in gesprek met de Indonesische Bank Naga voor een deelname van 20 procent. ABN pakte EUR0,85 winst op EUR22,50. Een handelaar vermoedt dat gezien de grote omzet in ABN de hogere koers ook het gevolg kan zijn van de verkoop van een grote hoeveelheid calls.

Van de overige financiële waarden was ook ING vriendelijk gestemd hetgeen resulteerde in een koers van EUR56,50, dat is EUR0,35 hoger dan afgelopen vrijdag. Fortis voegde EUR0,40 toe op EUR34,40. Aegon deed niet veel en moest licht prijsgeven ten opzichte van vrijdag. De koers daalde met EUR0,60 naar EUR82,05.

De Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, dreigde KPN opnieuw met boetes. Deze keer heeft KPN verzuimt mobiele bellers die hun abonnement opzegden erop te wijzen dat zij hun nummer mee kunnen nemen naar de concurrent. Het telecombedrijf hangt een boete van ƒ500.000 boven het hoofd. KPN ontkent de beschuldiging. Het aandeel daalde gisteren met EUR0,60 en kwam uit op EUR41,90.

De andere helft van het vroegere staatsmonopolie TPG kwam er gisteren beter af. Het aandeel herstelde zich van de vorige week opgelopen schade met een koersstijging van ruim 5 procent oftewel EUR1,35. TPG eindigde hiermee op EUR26,30.

De cyclische fondsen lagen er gisteren even uit bij de belegger. Akzo Nobel moest gisteren EUR0,35 prijsgeven op EUR42,50. DSM volgde en incasseerde een verlies van EUR0,50 waarmee de koers op EUR90 terechtkwam. Het staalconcern Hoogovens ontkwam ook niet aan verlies en sloot EUR0,15 lager op EUR38,15.

Het hoekmansbedrijf Van der Moolen heeft een 5 procentsbelang genomen in effectenbank Kas-Ass. Het aandeel werd EUR3,05 duurder op EUR63,45.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.