De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
  [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Buitenland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Netaspect]
[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]
[CMG]
[Rabobank]
[Eurocard Mastercard]
[Hi Prepay]
[World OnLine]

Clinton fan
van Wim Kok

door Guido van de Kreeke - WASHINGTON, dinsdag

Premier Wim Kok is door de Amerikaanse president Bill Clinton als een van de grondleggers bestempeld van een nieuwe manier van regeren, waarbij economische bedrijvigheid gecombineerd wordt met sociale rechtvaardigheid. Voorstanders van deze 'derde weg' troffen elkaar onmiddellijk na de drie dagen durende NAVO-top voor discussies over het progressief regeren in de 21e eeuw.

Wim Kok zat ter rechter hand van Clinton, terwijl zij debatteerden met de Britse premier Blair, bondskanselier Schröder en de Italiaanse premier D'Alema. Vooral Tony Blair profileerde zich sinds zijn aantreden als nieuw toonbeeld van deze wel 'centrum linkse' manier van regeren waarbij hij de starre Engelse Labour-partij nieuw elan gaf. Maar president Clinton wees Wim Kok aan als de man die het allemaal al 'jaren en jaren' deed, voordat iemand er ook nog maar over had gedacht.


Tony Blair, Wim Kok en Bill Clinton (vlnr) zijn een en al oor tijdens de NAVO-top in Washington. Hoewel de Britse premier Blair zich profileerde als het boegbeeld van progressief regeren, zwaaide de Amerikaanse president Bill Clinton juist Wim Kok alle lof toe. FOTO: EPA/AFP

Wim Kok, die optrad alsof hij de natuurlijke evenknie was van de leiders van al deze grote landen, gaf voor een zaal vol partijgenoten van de president vlot een lesje realistisch sociaal beleid voor het voetlicht, waarbij "zij die niet voor zichzelf kunnen zorgen verzorgd moeten worden, maar waarbij de belastingbetaler goed moet weten dat zijn geld goed besteed wordt!" Kok scoorde ook nog even met ons systeem van deeltijdarbeid, waarbij je zeldzaam in de wereld toch al je sociale zekerheden behoudt.

De op tv uitgezonden twee uur durende bijeenkomst kreeg een hilarisch karakter toen de Italiaanse premier D'Alema in het vuur van zijn betoog stelde: "Als het erop aankomt zijn we hier uiteindelijk toch allemaal socialisten". President Clinton ving dit heel ontspannen op, wetend dat socialisme voor Amerikanen ongeveer hetzelfde is als communisme.

Hoe populair het echtpaar Kok inmiddels bij de Clintons is, bleek uit het feit dat mevrouw Rita Kok gedurende de hele bijeenkomst naast Hillary was geplaatst. Zowel premier Kok als Rita namen bij vertrek met veel wederzijdse zoenen afscheid van het echtpaar Clinton.