De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[KPN]
[BOL, voor al uw  boeken]

EU-sancties tegen Servië
flink aangescherpt

Van onze correspondent - LUXEMBURG, dinsdag

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren in Luxemburg de sancties tegen het regiem van de Joegoslavische president Milosevic flink aangescherpt. Naast een olieboycot, die uiterlijk vrijdag moet ingaan, worden buitenlandse tegoeden bevroren, worden reisbeperkingen van kracht voor een grote groep vertrouwelingen van Milosevic en een verbod op vluchten tussen Belgrado en EU-lidstaten.

Het Nederlandse pleidooi voor een algehele sportboycot werd door verzet van Griekenland en Italië afgezwakt. Er is nu alleen een oproep aan nationale sportbonden om Joegoslavië te weren bij internationale evenementen in de EU. Dit kan echter grote gevolgen hebben voor het Europese basketbalkampioenschap deze zomer, wanneer Joegoslavië zijn titel zou verdedigen.

Het verbod op olieleveranties geldt alleen voor de EU-lidstaten, maar een twaalftal kandidaat-lidstaten, voornamelijk ex-Oostbloklanden, heeft toegezegd zich bij de olieboycot aan te sluiten. De Russische regeringswoordvoerder Sergej Slesarjev zei dat Rusland zich het recht voorbehoudt olie aan Joegoslavië te leveren.

Vanuit de NAVO is gisteren door generaal Klaus Naumann, voorzitter van het militair comité, verklaard dat geen geweld zal worden gebruikt om olietransporten naar Joegoslavië over zee te verhinderen. Hij zei wel te verwachten dat het militair comité akkoord gaat met een plan om schepen te doorzoeken.

De EU-ministers besloten ook dat particuliere banken voorlopig geen exportkredieten meer mogen verlenen voor leveranties aan Joegoslavië en dat bedrijven geen diensten en technologie meer mogen leveren aan instellingen die doelwit zijn geweest van NAVO-bombardementen.

Het vliegverbod, dat tot nu toe alleen de Joegoslavische maatschappij JAT gold, is uitgebreid naar andere maatschappijen, zoals Lufthansa, British Airways en Air France, die gewoon diensten waren blijven onderhouden op Belgrado.

Spanningen

De NAVO en een aantal EU-leiders zeiden het optreden van de Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic, die zondag had gezegd dat Servië een compromis tussen Rusland en de NAVO moet accepteren en VN-troepen in Kosovo moet toelaten, te beschouwen als een teken dat er spanningen zijn binnen het regiem van Milosevic.

Draskovic riep de leiders van het land zondag voor de Servische tv op het volk niet langer voor te liegen. "Ze moeten eerlijk zeggen wat er na nog 20 dagen bombardementen van Servië over zal zijn", aldus Draskovic.

Rusland heeft volgens de speciale gezant voor Kosovo, ex-premier Viktor Tsjernomyrdin, nieuwe ideeën om de oorlog te beëindigen. Na afloop van Russisch topoverleg over de crisis zei hij volgens het persbureau Interfax: "We hebben voorstellen die kunnen dienen als uitgangspunt voor overleg." Vandaag komt de Amerikaanse gezant Strobe Talbott aan in Moskou om te praten over een politieke oplossing van het conflict.

Ondanks slecht zicht heeft de NAVO gisteren de laatste brug over de Donau bij Novi Sad vernietigd en opnieuw het vliegveld bij Pristina, de hoofdstad van Kosovo, gebombardeerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.