De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[KPN]

Annan hekelt
beleid EU

Van onze correspondent - BERLIJN, dinsdag

De Europese Unie mag niet haar deuren sluiten voor buurlanden in Oost-Europa en de Balkan. Als de EU zich alleen maar bezighoudt met de vijf meest ontwikkelde ex-Sovjet-satellieten, die samen met Cyprus de meeste kans maken om in 2005 toe te treden tot de Unie, bestaat het gevaar dat er in de regio 'anti-westerse gevoelens' ontstaan.

Dat zei gisteren secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan aan het begin van zijn driedaags bezoek aan Berlijn.


VN-secretaris-generaal Kofi Annan (l) luistert naast de Duitse president Roman Herzog naar het Duitse volkslied tijdens het begin van zijn driedaags bezoek aan Berlijn. FOTO: REUTERS

De VN-secretaris-generaal was uitgenodigd door de Duitse president Roman Herzog, die sinds twee jaar een bekende buitenlandse politicus vraagt om een "Berliner Rede" te houden.

Annan zei dat "het niet nodig had moeten zijn dat er eerst zulke afschrikwekkende conflicten op de Balkan plaatsvinden voordat er creatieve voorstellen worden gedaan voor de wederopbouw van Zuid-Europa".

Tot vreugde van de Duitsers beloofde Annan ervoor te zullen ijveren dat Duitsland een permanente zetel krijgt in de Veiligheidsraad van de VN, een grote wens van onze oosterburen.

Annan waarschuwde de EU dat zij niet mag toestaan dat de landen in het oosten en zuiden van Europa steeds verder achterop raken. "Die landen hebben toch al het gevoel dat ze achtergesteld zijn, en daarmee neemt de animo af voor economische, politieke en juridische hervormingen, allemaal noodzakelijke punten om te kunnen toetreden tot de EU".

Tijdens zijn bezoek zal de VN-topman met de Duitse bondskanselier Schröder en minister Joschka Fischer (Buitenlandse Zaken) spreken over het conflict in Kosovo.

Schröder liet gisteren weten te willen doorgaan met de NAVO-luchtaanvallen totdat de Joegoslavische president Milosevic inbindt. "Anders is alle inzet van mensenlevens tot op heden voor niets geweest", aldus Schröder.

De voormalige Oostenrijkse bondskanselier Vranitzky en de Zweedse oud-premier Carl Bildt gooien hoge ogen als bemiddelaars voor Kosovo, die volgens Annan moeten kijken hoe het conflict kan worden beëindigd.

Vooral Bildt, voormalig Bosnië-coördinator, heeft een diepgaande kennis van Joegoslavië en zou geaccepteerd kunnen worden als een man die boven alle partijen staat. Verwacht wordt dat de bemiddelaars na Annans bezoek aan Moskou, dat morgenavond begint, bekend worden gemaakt.

Annans verwijten komen juist op het moment dat de rijke EU-lidstaten bezig zijn hun bijdrage aan "Brussel" te verminderen. Het ziet er echter naar uit dat het Kosovo-conflict, en de Duitse wens om in elk geval Polen en Tsjechië snel binnen te halen, er de komende jaren voor zullen zorgen dat Europa diep in de buidel moet blijven tasten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.