De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
27 april 1999

 


[CMG]
[Rabobank]
[Hi Prepay]
[Eurocard Mastercard]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[World OnLine]

Vissers verstrikt
in telefoonkabels

door Huib Boogert - AKERSLOOT, dinsdag

De Nederlandse zeevissers ergeren zich bont en blauw aan de explosieve groei van het aantal telefoonkabels, dat tegenwoordig op de zeebodem ligt.

De vissers klagen, dat ze al hun vaardigheden moeten aanspreken om met hun netten niet in deze 'spaghetti' verstrikt te raken. De meeste van de draden zijn bestemd voor datacommunicatie.

Op de jaarvergadering van de Nederlandse Vissersbond (NVB) in Akersloot werd grote boosheid uitgesproken aan het adres van de grote telecommunicatiebedrijven, die allemaal hun eigen kabel op de Noordzeebodem leggen.

"Er is een complete wirwar ontstaan. Tegenwoordig worden die kabels ook al beschermd door zogenaamde wachtbootjes, die de vissers daar wegjagen", meldde NVB-voorzitter ing. J.K. Nooitgedagt in zijn jaarrede.

"Een simpele oplossing is het verplicht invoeren van kabelgoten. Laat men alle nieuwe leidingen maar in trossen dicht bij elkaar in de buurt leggen. Zo'n bundeling maakt de hinder voor de vissers in elk geval een stuk minder." Hij verlangt van de rijksoverheid, dat ze daartoe initiatieven neemt.

De meeste telecommunicatiekabels verdwijnen doorgaans ongeveer een jaar na het leggen onder het zand. Maar door stromingen komen ze ook weer bloot te liggen. Op zulke momenten vormen ze een gevaar voor de vissers.

Steeds vaker blijven ze met hun netten achter de bloot gewoelde telecomstrengen haken. De NVB is begonnen met het verzamelen van dit soort meldingen, teneinde haar eisen kracht bij te zetten.

"Voor pijpleidingen is van alles geregeld, maar voor kabels niets. Daar moet snel verandering in komen", aldus de heer Nooitgedagt.

Hij spuwde ook zijn gal over het feit, dat de maatschappij de Noordzee steeds meer wil inpikken voor aanleg van vliegvelden, zendmasten, havenuitbreidingen, woningbouwprojecten en windmolenparken.

"Er zijn te veel activiteiten die de burgerij kennelijk niet op het land wil hebben en die gemakshalve de Noordzee in worden geschoven. De Waddenzee is tot in detail beschermd. Het wordt tijd, dat de Noordzee eenzelfde soort bescherming krijgt", aldus de NVB-voorzitter.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.