De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
24 april 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Tele2]
[KPN Business Center]

Fokker Services door
conflicten 'stuurloos'

door PAUL JANSEN - AMSTERDAM, zaterdag

Interne ruzies en onderling wantrouwen hebben Stork-dochter Fokker Services "zo ongeveer stuurloos gemaakt". Dat is de vernietigende conclusie van een vertrouwelijk rapport van een organisatieadviesbureau, dat het bedrijf heeft doorgelicht. Het bureau noemt de problemen zelfs zo ernstig dat op termijn gevreesd moet worden voor "negatieve resultaten" bij Fokker Services.

Het rapport is opgesteld door organisatieadviesbureau Basis & Beleid. Opdrachtgever is de ondernemingsraad van Fokker Services. Een kopie van het verslag is in handen van deze krant.


De vestiging van Fokker Services in Hoogerheide bij Woensdrecht. Uit een vertrouwelijk rapport blijkt dat het bedrijf door interne verdeeldheid in kampen uiteen dreigt te vallen. FOTO: GERRIT DE HEUS

De organisatieadviseurs schetsen een onthutsend beeld van Fokker Services, dat tot 1996 deel uitmaakte van de failliete vliegtuigbouwer Fokker. "De hoge verwachtingen na het faillissement en de doorstart zijn omgeslagen in cynisme en somberheid", aldus de adviseurs in hun schrijven van januari dit jaar. De werkmaatschappij van Stork telt 1200 medewerkers en is actief op de vliegtuigonderhoudsmarkt.

Zij wijten de malaise aan een waslijst van tekortkomingen. Zo zijn er teveel wisselingen aan de top en is er geen duidelijke strategie. Het managementteam straalt als geheel onvermogen uit en kenmerkt zich door "een diep geworteld wantrouwen en interne spanning".

De onderzoekers constateren verder dat de Fokker Services-managers in verschillende kampen tegenover elkaar staan. Zo is er het kamp Fokker versus het kamp Stork, alsmede het kamp Schiphol (waar Fokker Services een vestiging heeft) versus het kamp Woensdrecht (waar Fokker Services zetelt).

"Het bedrijf is behoorlijk in verwarring geraakt", concluderen de onderzoekers, waarbij de beschuldigende vinger richting moederbedrijf Stork wordt gestoken. Die zou de zaak veel te lang hebben laten "doormodderen". "Er is niet gewerkt aan een echte oplossing, Stork is er onvoldoende echt ingedoken", aldus het rapport. "Men ziet Stork als de hoofdschuldige van de huidige penibele situatie."

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1998, vorige maand, zei Stork-topman A. Veenman nog dat Fokker Services "goed is opgenomen". De divisie Technische Diensten, waar Fokker Services deel van uitmaakt, boekte vorig jaar de meeste terreinwinst. Het operationele resultaat steeg explosief van ƒ41,9 miljoen naar ƒ105,8 miljoen. De totale nettowinst van Stork bedroeg ƒ189,2 miljoen.

In het rapport schrijven de opstellers ook dat Fokker Services aan het totale resultaat van Stork een belangrijke bijdrage levert. Dit dreigt evenwel te veranderen. "Veel van onze gesprekspartners maken zich zorgen over de resultaten van de onderneming op de wat langere termijn. De (gedeeltelijke) monopoliepositie en een aantal langlopende contracten maskeren de onderliggende problematiek, waarvan de negatieve resultaten op de wat langere termijn naar boven zullen komen", aldus de onderzoekers.

Zo wordt er gesignaleerd dat het bedrijf de primaire processen en operationele kosten onvoldoende beheerst, met als gevolg lange wachttijden voor klanten en projectoverschrijdingen.

Basis & Beleid uit verder de zorg dat, als gevolg van de vele personele wisselingen, jarenlang opgebouwde commerciële relaties verloren zullen gaan. De afgelopen twee jaar heeft een reeks oud-Fokker topmanagers bij Fokker Services het veld geruimd, onder wie voormalig Fokker Services directeur G. Hamers en diens opvolger B. Dijkhuizen. De kantonrechter in Haarlem spreekt zich volgende week uit over het door Stork ingediende ontslagverzoek voor Fokker Services Asia-directeur E. Wagner. De oud president-directeur van Fokker USA wordt "disfunctioneren" verweten.

De advocaat van Wagner, mr. F. Mulders, sprak recent tijdens de zitting het vermoeden uit dat Stork de managers van het oude Fokker afserveert nadat deze de nieuwe collega's de kneepjes van het vak hebben geleerd en bij de klantenkring hebben geïntroduceerd.

Stork erkent in een reactie dat er problemen zijn bij Fokker services. Een woordvoerder wijt dit aan de voorgeschiedenis van de werkmaatschappij, dat in een kort tijdsbestek bij Stork werd ingelijfd. "Het was een 'shot gun wedding'. Er zit een soort dwangmatigheid in. In korte tijd heeft het bedrijf een hele reeks veranderingen doorgemaakt. De problemen zijn een optelsom van een gigantisch leerproces."

De woordvoerder onderschrijft de cultuurverschillen tussen de oude Fokker-managers en de Stork-leiding. "Het is het verschil tussen een jager en een boer. De eerste heeft een hit and run mentaliteit, wij richten ons op het duurzaam onderhouden van de relaties met klanten. Dat zijn totaal verschillende werelden."

De zegsman benadrukt dat onder leiding van ad-interim directeur C. Berends van Loenen, die tevens directeur is van de Fokker-cluster binnen Stork, een "stevige reorganisatie" is ingezet. Inhoudelijk wil hij hierover geen mededelingen doen. "Maar het blijft een goede tent", bezweert hij. "Alleen de oude elementen moeten we kwijt."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.