De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
24 april 1999

 


[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[Rabobank]
[CMG]
[Netaspect]
[Hi Prepay]
[Eurocard Mastercard]
[World OnLine]

Test ondergronds goederenvervoer

door Annemiek Paping - AMSTERDAM, zaterdag

In samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstellingen start de rijksoverheid binnen enkele maanden een grootscheepse praktijkproef met ondergronds goederentransport. In het Waterloopkundig Laboratorium in Delft wordt daartoe op 8 september aanstaande een testcentrum geopend.

Deze ultramoderne testruimte ter grootte van een half voetbalveld biedt de mogelijkheid het systeem van automatische karretjes die kleine containers via een ondergronds buizensysteem vervoeren, uitgebreid te beproeven alsmede de daarvoor benodigde programmatuur. Bovendien zal de aansturing van de stations kunnen worden getest.

De realisering van het testcentrum voor ondergrondse logistieke systemen betekent een belangrijke stap voorwaarts in de realisering van 'duurzaam goederenvervoer'. De belangstelling voor deze milieuvriendelijke vorm van goederentransport neemt hand over hand toe. Naast Schiphol zijn nu ook Utrecht, Leiden, Arnhem, Nijmegen, Zuid-Limburg en Tilburg gestart met verkennende studies naar ondergronds goederentransport.

Volgens Hugo Gordijn, medewerker van de Rijksplanologische Dienst en expert op het gebied van ondergronds transport, is de aanleg van een ondergronds logistiek vrij kostbaar. "Realisering van geboorde buisleidingen of tunnels van twee meter doorsnee kost al snel zo'n 10.000 gulden de strekkende meter. Daar staat echter tegenover dat de exploitatie goedkoper is dan rijden met vrachtwagens met chauffeurs. Verder bespaart men op bijvoorbeeld de aanleg en onderhoud van wegen."

De aanleg van grootschalige, regionale ondergrondse logistieke systemen in ons land zou echter veel problemen oplossen. Luchtvervuiling, herrie, stank en onveiligheid bedreigen de leefbaarheid van de steden. De steeds slechtere bereikbaarheid vormt een handicap voor het gezond economisch functioneren van die steden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.