De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
24 april 1999

 


[Rabobank]
[Compu'Train]
[Hi Prepay]
[Netaspect]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]

Nederland massaal
met auto naar werk

Van onze Haagse redactie - DEN HAAG, zaterdag

Het openbaar vervoer is verreweg het minst populair om van en naar het werk te reizen. Ondanks het groeiend aantal files grijpt werkend Nederland nog altijd massaal naar de auto.

Dat blijkt uit de nieuwste uitgave 'Kerncijfers Auto 1999' van de brancheverenigingen Bovag en Rai.

Van de in totaal 4,9 miljoen personen die dagelijks naar hun werk reizen, pakt in totaal 45 procent de auto. De fiets komt op een goede tweede plek met 28 procent.

Tien procent van de Nederlanders ontlast het vaderlandse wegennet door te gaan carpoolen, terwijl nog eens tien procent op de motor, bromfiets of te voet de woon-werkroute aflegt. Helemaal onderaan 'bungelt' het openbaar vervoer met een bedroevend laag aandeel van slechts 7 procent.

Volgens de Bovag en de Rai is het niet gek dat de fiets in ons land zo aan populariteit toeneemt om naar en van het werk te reizen. Dichtslibbende binnensteden, files en parkeerproblemen zorgen ervoor dat de ongemotoriseerde tweewieler voor met name de korte afstanden voor veel werknemers een serieus alternatief is geworden.

Overigens gelooft 70 procent van de Nederlanders dat het fileprobleem in ons land nooit zal worden opgelost. In het duurder maken van het autorijden zien we in ieder geval geen oplossing: 73 procent denkt niet dat het leed daardoor zal verminderen.

Rekeningrijden

Ook door het rekeningrijden ziet de automobilist het aantal files niet verminderen. Slechts twintig procent van de mensen denkt dat het wel effect zal hebben. Overigens vindt bijna 50 procent van de ondervraagden dat de overheid te weinig doet om het fileprobleem op te lossen en vindt bijna 60 procent dat de overheid te weinig in het openbaar vervoer investeert.

In totaal telt Nederland momenteel ruim zes miljoen personenauto's. Ruim veertig procent van het Nederlandse wagenpark is Duits, net geen twintig procent komt uit Frankrijk. Japan heeft een aandeel van iets meer dan twintig procent. Ruim zes procent van de wagens op de Nederlandse wegen komt uit Italië, terwijl dik vier procent uit Korea komt. Poolse auto's komen hier vrijwel niet (meer) voor (slechts 0,01 procent), net als Russische (0,6 procent).

De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe auto lag vorig jaar nog slechts een paar tientjes verwijderd van de 40.000-guldengrens. Ter vergelijking: in 1985 kostte een nieuwe auto nog gemiddeld 23.500 gulden, vijf jaar daarvoor 18.500. In 1967 ging het nog om slechts 7300 gulden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.