De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
20 april 1999

 


[Tele2]
[KPN Business Center]
[FBTO verzekeringen]
[Rabobank]
[BOL, voor al uw boeken]

'Personeelswerving via fiscale extra's'

door Mirjam Brinks - CULEMBORG, dinsdag

Fiscaal vriendelijk belonen moet in ons land als lokkertje worden gebruikt in de strijd om arbeidskrachten.

Dit zegt B. Bongers, adjunct-directeur van het College Belastingadviseurs (CB).

De mogelijkheden die hier liggen om de werknemer bijvoorbeeld producten uit het eigen bedrijf aan te bieden tegen kostprijs worden in Nederland onvoldoende benut.

Ook vergoedingen voor werkkleding, verhuiskosten, kinderopvang en studiekosten laten werkgevers te vaak liggen in het gevecht om gekwalificeerd personeel.

Kostprijs
Volgens Bongers weten werkgevers vaak niet dat ze hier erg veel mogelijkheden laten liggen. "Neem nou een slager, hij kan ieder personeelslid een vleespakket tegen kostprijs aanbieden. Als zo'n pakket in werkelijkheid 100 gulden kost, dan betaalt de werknemer daar slechts 50 gulden voor. Hij verdient dan als het ware zijn normale jaarsalaris en daarbovenop 2600 netto voor het vlees", legt Bongers uit.

Een mooi salaris, een auto van de zaak en een mobiele telefoon zijn voor een werknemer immers allang niet meer genoeg om ja te zeggen tegen een nieuwe baan. "Zij willen meer", zegt Bongers "En terecht. Er is immers werk genoeg."

Het bedrijfsleven bedenkt dan ook in toenemende mate leuke 'extraatjes' voor het personeel, als een kapper op de werkplek of een klusjesman die bij de werknemer thuis de wasmachine repareert. Deze zogeheten employee-benefits zijn veelal echter niet fiscaal vriendelijk en kosten de werkgever dan ook veel extra geld.

Bongers: "Behalve de werknemer, heeft ook de werkgever vele voordelen bij het fiscaal vriendelijk belonen. Het scheelt de ondernemer per werknemer 1 tot 2 procent op de bruto loonsom. Reden genoeg om het arbeidsvoorwaardenpakket fiscaal zo gunstig mogelijk samen te stellen."

Er komen in Nederland steeds meer vrijstellingen voor de belasting zoals ziektekosten, telewerken en kleine consumpties. Hierover hoeft totaal geen belasting betaald te worden. Volgens de adjunct-directeur van het CB veranderen deze regels zo'n beetje iedere dag. "Het is dan ook niet gek dat veel werkgevers hier niets van weten. Toch worden hierdoor vaak onnodig veel kosten gemaakt en laten de werkgevers hier een perfect middel liggen om nieuw personeel te trekken."