De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
20 april 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[KPN]

Jeltsin blijft fel tegen NAVO-'invasie'

Van onze verslaggevers - MOSKOU/BRUSSEL, dinsdag

De Russische president Jeltsin heeft gisteren in een ruim drie kwartier durend telefoongesprek zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton te verstaan gegeven dat het Kremlin niet zal tolereren dat het Westen Milosevic ten val brengt en de macht overneemt in Servië.

Maar eerder had Jeltsin tot ieders verrassing kritiek geleverd op de Joegoslavische president door te verklaren dat Belgrado zich minder hard moet opstellen en moet instemmen "met een vredesoperatie in Kosovo."

Jeltsin beschuldigde de Amerikanen ervan uit te zijn op een totale zege. "Clinton hoopt dat Milosevic zal capituleren, dat hij Joegoslavië in zijn geheel zal opgegeven", zo formuleerde de Kremlinleider Clintons vermeende geheime wens met betrekking tot de Servische dictator in Belgrado. "Maar dit zullen wij niet toestaan", aldus Jeltsin, "het gebied, de Balkan, is voor ons van strategisch belang."

De Russische minister van Defensie, Igor Sergejev, zei over sterke aanwijzingen te beschikkingen dat de NAVO het sturen van grondtroepen naar Joegoslavië aan het voorbereiden is. Het bondgenootschap zou zich zowel opmaken voor een vredesoperatie als voor een grondoorlog, meldde de bewindsman.

Woestijn

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zei dat de NAVO de plannen voor een grondoorlog ontkent om de publieke opinie in het Westen niet tegen zich in te nemen. Ivanov nam zelfs de term "verschroeide aarde" in de mond. "De NAVO wil alles vernietigen en vervolgens binnenmarcheren als ware het in een woestijn."

De NAVO ontkent weliswaar grondtroepen naar Joegoslavië te willen sturen om er oorlog te voeren, maar binnen de verdragsorganisatie wordt wel degelijk nagedacht over een 'tussenoplossing' voor het conflict. Daarbij zou een internationale troepenmacht Kosovo binnengaan zonder dat president Milosevic daarmee instemt.

De NAVO wil er daarbij voor waken dat zo'n inzet van grondtroepen leidt tot een verschuiving van grenzen of zelfs mogelijke opdeling van Kosovo. "In die opzet respecteer je wel de grenzen, maar niet de regering in Belgrado"', aldus gisteren een diplomatieke bron binnen de NAVO. Kosovo zou dan een autonome status binnen Joegoslavië kunnen krijgen "zodra in Belgrado een democratische regering is geïnstalleerd."

Voor een dergelijk scenario kan worden uitgevoerd, moet Servië militair in Kosovo grotendeels zijn uitgeschakeld. Daartoe dienen de bombardementen nog enige tijd door te gaan.

President Clinton heeft het Amerikaanse Congres gisteren twaalf miljard gulden aanvullende financiering gevraagd voor de militaire inspanning o en de hulp aan de etnische Albanezen die Kosovo zijn ontvlucht. Het extra geld moet "verzekeren dat wij over de middelen beschikken om de luchtcampagne voort te zetten en onze doelen bereiken terwijl wij onze hoge mate van algemene militaire paraatheid in stand houden", zei Clinton.

Verliezen

NAVO-secretaris-generaal Solana blijft er daarom van overtuigd dat president Milosevic de strijd met de NAVO zal verliezen. "Wij zullen overwinnen en zorgen dat de vluchtelingen kunnen terugkeren naar Kosovo," zei Solana gisteren. De Britse premier Blair was nog stelliger: "De Servische troepen zullen hoe dan ook uit Kosovo worden verdreven." Solana benadrukte evenwel dat de NAVO de wereld tijdens de top in Washington eind deze week zal laten zien dat het bondgenootschap bereid is alles te doen wat nodig is om de morele waarden die het uitdraagt te verdedigen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zal volgende week in Moskou het conflict met Russische functionarissen bespreken. Annan besloot tot het bezoek naar aanleiding van de afwijzing door Belgrado, vorige week vrijdag, van zijn vredesplan voor Kosovo. Joegoslavië verwierp een cruciaal element uit Annans plan: de stationering van een internationale vredesmacht onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Jeltsin heeft sinds het begin van de crisis, nu bijna een maand geleden, verzekerd dat Moskou zich niet in het conflict zal laten meeslepen, omdat dit het begin van "de derde wereldoorlog" zou betekenen. De Russen hebben tot dusver één inlichtingenschip, de Liman, naar de regio gestuurd en volgens Jeltsin zal het daarbij voorlopig blijven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.