De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
20 april 1999

 


[Netaspect]
[Compu'Train]
[World OnLine]
[Rabobank]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]

Experiment
tolpoorten
mislukking

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

DEN HAAG, dinsdag

Invoering van rekeningrijden is met de huidige stand van de techniek onmogelijk. Zelfs de meest geavanceerde tolpoorten zijn niet in staat de door minister Netelenbos (Verkeer) vereiste 99 procent van de kentekens te herkennen.

Uit een onlangs afgeronde praktijkproef op de rijksweg A12 tussen Gouda en Utrecht blijkt namelijk dat één op de tien van alle passerende auto's niet door de peperdure camera's wordt herkend.

De cijfers staan in schril contrast met herhaaldelijke toezeggingen van de minister aan de Tweede Kamer dat slechts één procent van de automobilisten 'per abuis' aan de elektronische tolheffing zal weten te ontkomen.

Systeemfout

"De reguliere gebruiker (200 passages per jaar) zal hooguit eens per vijftig jaar door een systeemfout met een aangifte worden geconfronteerd", zo schrijft Netelenbos verder.

Het experiment met de betaalpoorten op de A12 toont echter minder reden voor optimisme. De vaste Kamercommissie van Verkeer bracht onlangs een werkbezoek aan de proefopstelling, waar in totaal vier consortia meedingen naar de uiteindelijke order om voor ruim 400 miljoen gulden tolpoortjes in de Randstad aan te leggen.

De resultaten liegen er niet om. Zo blijken de futuristische stellages 'slechts' negentig procent van de nummerborden te identificeren. De overige tien procent wordt door de camera's domweg niet herkend. Dat hebben de leden van deze commissie, onder wie Hofstra en Blauw van de VVD, desgevraagd tegenover deze krant bevestigd.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat uit van tachtig miljoen passages per jaar. Uitgaande van de tot nu toe behaalde resultaten betekent dit dat jaarlijks acht miljoen automobilisten ten onrechte gevrijwaard blijven van de elektronische tolheffing. Simpelweg omdat hun kenteken door de camera's niet wordt herkend. Kostenpost: minimaal 40 miljoen gulden per jaar.

Het systeem blijkt eveneens moeite te hebben met de identificatie van buitenlandse kentekenplaten. Ruim drie procent wordt niet herkend. Volgens de vaste Kamercommissie gaat het met name om Duitse nummerborden die zonder te worden geregistreerd onder de tolpoortjes kunnen doorrijden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wenst inhoudelijk geen commentaar op de bevindingen van de vaste Kamercommissie te geven. "In juni komen we met de uitslag van de test. Dan komen we hierop terug", aldus woordvoerster S. Braun.

Netelenbos, die rekeningrijden in de Randstad vanaf 2001 wil doorvoeren, heeft de Tweede Kamer afgelopen week opnieuw verzekerd dat ons land gebruik gaat maken van de meest geavanceerde techniek die momenteel voorhanden is.

Zij deed dit naar aanleiding van de berichtgeving in deze krant dat rekeningrijden in Noorwegen een fiasco blijkt te zijn, mede omdat het droevig gesteld is met de kentekenherkenning. Volgens de bewindsvrouw zal het systeem in Nederland beter gaan werken, omdat zowel de voor- als achterzijde van de wagen wordt gefotografeerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.