&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Netevents]

Boogerd geklopt door Bartoli

door Bert Schaap - SINT-GENESIUS-RODE, maandag
foto: Cor Vos

In de hiërarchie van de wielersport staat hij fier op de eerste plaats. Voor Michele Bartoli is dat echter geen aanleiding om in elke koers automatisch het kopmanschap op te eisen. De tweevoudig winnaar van de Wereldbeker verdeelt liever en heerst alleen op die momenten die hijzelf uitkiest. Zaterdagmiddag bijvoorbeeld was de kopman van Mapei-Quickstep overtuigd van zijn winstkansen. Maar won Peter van Petegem. Gistermiddag meldde de Toscaan zich als meesterknecht van Johan Museeuw. En schreef hijzelf de Brabantse Pijl op zijn naam.

Op de Alsemberg greep Michael Boogerd net naast de hoofdprijs. Op de slotklim woog het Mapei-blok, waartegen hij in zijn eentje moest knokken, als een molensteen en moest 'Boogie' passen na een indrukwekkend spektakel, dat veertig kilometer voor de meet begon. Met Museeuw en Bartoli ging de winnaar van Parijs-Nice op jacht naar de kopgroep van negen. In de een na laatste ronde reageerde de tweevoudig Nederlands kampioen op een demarrage van Nardello (Mapei) en werd de bankschroef langzaam aangedraaid. Zoals mocht worden verwacht deed Nardello geen meter kopwerk, terwijl Bartoli tegen de stalorders van teammanager Lefevere in de achtervolging inzette. Even later was een splijtende demarrage voldoende om aan te sluiten bij zijn landgenoot, waarna het kat-en-muis-spel opnieuw begon.

Alleen Nardello moest even lossen, maar sloot op de slotklim weer aan. Op de Alsemberg zat er zelfs nog een klein beetje jus in de benen van de 26-jarige inwoner van Varese, maar werd hij door Boogerd teruggepakt. "Ik verlies liever van de nummer één van de wereld dan van hem. Toen wij met zijn tweeën weg waren, deed hij niets. Die mannen van Mapei hebben mij de hele dag lopen linken. Had ik dat zelf ook moeten doen? Tegen zo'n overmacht zou dat weinig hebben geholpen. Als ik mij terug had laten zakken om op Sörensen te wachten, krijg ik 's avonds een telefoontje van Raas. Hun achterstand was te groot. In ieder geval heb ik laten zien dat mijn eerste plaats in Parijs-Nice geen toeval was. Ik leef serieus, train serieus en dat leidt tot prestaties. Deze week neem ik wat gas terug en vertrek zondag naar de Ronde van het Baskenland. Daar wil ik weer goed zijn."

Michele Bartoli zal er niet bij zijn om Boogerd op Zaventem uit te zwaaien, maar was er niet rouwig om dat de nummer drie van de wereldranglijst op de dag van de Ronde van Vlaanderen in het vliegtuig stapt. "Boogerd mikt op de Waalse klassiekers heb ik ergens gelezen. In deze vorm zou ik mijn programma onmiddellijk veranderen. Luik-Bastenaken-Luik is een onvoorspelbare koers. Een Michael Boogerd in deze vorm kan in de Ronde van Vlaanderen een hoofdrol spelen."

Er blijven voor Bartoli nog genoeg rivalen over waarmee hij zondag dient af te rekenen. Zaterdag meldde Peter van Petegem zich als de zoveelste favoriet. Met Tchmile, Bartoli en Vandenbroucke profiteerde de TVM-renner van de vendetta tussen Vandenbroucke en Bartoli. In de Belgische media is 'VDB' een hot-item. Nadat hij de Omloop Het Volk won, verscheen de coureur uit Ploegsteert bijna dagelijks op de buis en verkondigde hij overal dat hij Milaan-Sanremo ging winnen. Een vergissing. Vandenbroucke, getooid met een roodachtige coup-rozenbottel, werd slechts 48e, maar heeft gelukkig niets van zijn dadendrang ingeleverd. Op de Oude Kwaremont trok hij weer onverveerd ten strijde en konden slechts drie collega's volgen. In de laatste kilometer probeerde Vandenbroucke een sprint te voorkomen, maar werd hij teruggepakt door Bartoli, die daarmee zijn eigen kansen verspeelde. Van Petegem won met twee vingers in zijn neus.

De Belg bombardeerde zichzelf tot één van de kanshebbers voor de Ronde van Vlaanderen. "Het draaiboek spookt al maanden door zijn hoofd: Ik ben geen coureur à la Vandenbroucke of Bartoli die op voorhand kan zeggen: ik ga winnen. TVM heeft nog nooit een klassieker gewonnen, die zware taak rust op mijn schouders. Dat kan alleen als ik niet te kwistig rij, link blijf."

Naast Van Petegem staan ook de namen van Bartoli, Tchmile, Vandenbroucke en de uit de as herrezen Museeuw hooggenoteerd. "Drie jaar terug won ik de Ronde," vergeleek Bartoli. "Mijn vorm is uitstekend, van mijn pollenallergie heb ik hier geen last en zondag sta ik met de sterkste ploeg van de wereld aan de start. Dat is bijzonder geruststellend."

Maar nog geen garantie op succes. En zeker niet in 'Vlaanderens Mooiste'.

Brabantse Pijl. 1. Bartoli (Ita) 193 km in 4.15,54 (40,21 km/uur), 2. Boogerd (Ned), 3. Nardello (Ita) 0.15, 4. Museeuw (Bel) 0.50, 5. Trenti (VSt) 0.57, 6. Thijs (Bel) 1.01, 7. Tosatto (Ita) 1.44, 8. Dierckxsens (Bel) 1.46, 9. Van Steen (Ned) 1.48, 10. Jonker (Ned) 1.53, 12. Voskamp 2.53, 13. Moerenhout, 14. Den Bakker, 16. Meijs 3.02, 17. Van Kessel 3.07, 22. Kroon 4.19, 33. Dubbeldam 8.38, 34. Van der Ven, 62. Van der Wolf.

Harelbeke. E3-prijs. 1. Van Petegem (Bel) 206 km in 4.52.29 (42,26 km/uur), 2. Tchmile (Bel), 3. Vandenbroucke (Bel), 4. Bartoli (Ita), 5. Steels (Bel) 0.17, 6. Michaelsen (Den), 7. Van Haecke (Bel), 8. Balducci (Ita), 9. Dietz (Dui), 10. Silovs (Let); Nederlanders: 16. Van Heeswijk, 19. De Jongh, 31. Knaven, 44. Van Bon 0.28, 50. Dekker 2.09.

Critérium International. Eerste etappe, Mazan - Beaumes-de-Venise: 1. Barthe (Fra) 178 km in 4.24.52 (40,281 km/uur), 2. Nazon (Fra), 3. Capelle (Fra), 4. Flores (Spa), 5. Simon (Fra). Tweede etappe, Gordes - Vidauque: 1. Rebellin (Ita) 85,5 km in 2.16.20, 2. Moncoutié (Fra) 0.08, 3. Heulot (Fra) 0.23, 4. Mancebo (Spa) 0.24, 5. Teterioek. Derde etappe, Cavaillon - Cavaillon: 1. Boardman (GBr) 10,5 km in 12.39, 2. Voigt 0.03, 3. Millar (GBr), 4. Olano (Spa) 0.10, 5. Ekimov (Rus) 0.11. Eindklassement: 1. Voigt 6.54,37, 2. Millar, 3. Teterioek 0.06, 4. Rebellin 0.13, 5. Moncoutié 0.17, 6. Zarrabeitia 0.22, 7. Kivilev 0.28, 8. Lefèvre (Fra) 0.28, 9. Heulot 0.35, 10. Simon 0.37.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.