[Prive Roddelbox]

Seizoen FC Volendam hangt
af van beslissingsduel

door Mascha Kramer - VOLENDAM, maandag

De eenvoudigste manier voor FC Volendam om het seizoen nog enigszins positief af te sluiten, is het behalen van de derde periodetitel. "Bij een gelijkspel in het beslissende duel tussen FC Den Bosch en FC Groningen, schijnt ineens weer de zon", zei Volendam-trainer Andries Jonker gisteren na de 4-1 nederlaag tegen FC Den Bosch. Koploper FC Den Bosch zette, mede door een rode kaart voor Volendam-verdediger Marco Gentile, de thuisploeg vrij eenvoudig opzij.

FC Den Bosch nam in het verzette duel aan De Dijk (oorspronkelijke datum 3 april) wederom een voorproefje op het kampioenschap. De voorsprong op FC Groningen is nu uitgegroeid tot acht punten. Kleine aantekening, de noorderlingen hebben een wedstrijd minder op het conto. Over acht dagen staan de nummer 1 en 2 van de Toto Divisie tegenover elkaar in het beslissingsduel om de derde periode. "Alleen bij gelijkspel is de tussenprijs voor ons", aldus Jonker, die hoopt op een doorbraak van de huidige negatieve spiraal. De afgelopen twee wedstrijden zijn namelijk niet bepaald rooskleurig verlopen voor het 'Andere Oranje'. Eerst een 5-1 nederlaag tegen Veendam, nu weer vier goals tegen. De wekenlange opleving, die Volendam na de winterstop kenmerkte, lijkt als sneeuw voor de zon verdwenen.

Een belangrijk manco waar Volendam momenteel mee kampt, is de haperende verdediging. Centrale man, René Binken, is enkele weken uitgeschakeld door een liesblessure. Zijn partner in de defensie, Marco Gentile, moet nu de lijnen uitzetten voor verdedigers als Ab Persijn, Patrick Leeflang en Quincy van Ommeren. Jongens, die niet alleen defensieve fouten maken, maar ook over te weinig opbouwende kwaliteiten beschikken. Nu Gentile ook nog eens rood heeft voor het neerhalen van een doorgebroken speler (64e minuut), lijkt er aan deze zorgen niet onmiddellijk een einde te komen.

"Den Bosch heeft gewoon goed gebruik gemaakt van Volendams minpunten", vond de Bossche trainer Martin Koopman. "Ik hamer er al maandenlang op, dat de jongens een wedstrijd vooraf moeten 'lezen'. De technische staf voorziet ze van alle informatie over de tegenstanders. Daar moeten zij wel gebruik van maken. Vandaag had ik voor het eerst het gevoel dat zij daar daadwerkelijk in slaagden."

Zo is bekend dat Volendam geen held is in dode spelmomenten. Van der Laan maakte daar zeven minuten voor rust optimaal gebruik van. Vrij als een vogeltje mocht hij onder doelman Arnold Nijkamp doorschieten (0-1). Enkele tellen na het fluitsignaal voor de tweede helft, werd een zwakke terugspeelbal van Gentile afgestraft door een alerte Jan Michels (0-2). Volendam leek aan te klampen na een fout van Den Bosch-verdediger Roël Liefden, die niet alleen geel zag, maar ook een strafschop tegen kreeg. Inia benutte dit buitenkansje. Een gelijkopgaande strijd bleek echter ijdele hoop, toen Gentile een klein kwartier later moest douchen. Invaller Anthony Lurling (83e minuut) en wederom Jan Michels (88e minuut) toonden, dat FC Den Bosch wel raad weet met dit soort situaties.

• In navolging van Ajax zal Telstar binnenkort een zo genoemd gouden benen-team in het leven roepen onder de naam Lucky Telstar. De Toto Divisieclub, die zaterdag een drukbezochte reünie hield, heeft oud-spelers van de 'White Lions' door middel van een enquête gevraagd of daar animo voor bestaat. Bij voldoende belangstelling is het de bedoeling dat Lucky Telstar wedstrijden gaat spelen tegen onder andere FC Twente, Vitesse en De Graafschap.

Volendam - FC Den Bosch 1-4 (0-1). 38. Van der Laan 0-1, 46. Michels 0-2, 50. Inia (strafschop), 83. Lurling 1-3, 88. Michels 1-4. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 4000. Rode kaart: 65. Gentile (Volendam). Gele kaart: Gentile (Volendam), Liefden (Den Bosch).

Veendam - Telstar 1-1 (1-0). 30. Buurmeijer 1-0, 84. Dibi 1-1. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 4011. Gele kaart: Kruijer (Telstar).