&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Netevents]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Hoofdrol voor scheidsrechter Van Dijk

Van onze sportcorrespondent - DOETINCHEM, maandag

In Doetinchem en Maastricht werd lang nagepraat over De Graafschap-MVV (3-1). Hoofdrol was er zaterdagavond op De Vijverberg voor arbiter Herman van Dijk. De leidsman was onnavolgbaar met strafschoppen, gele en rode kaarten en kreeg met z'n warrige optreden zelfs de lachers op z'n hand.

Al had dat meer te maken met het gegeven dat hij de thuisclub De Graafschap beter gezind was dan het uitspelende MVV. Anders had Van Dijk niet zo ongestoord het stadion kunnen verlaten als nu het geval was. Want door de 3-1 zege kropen de Achterhoekers uit de degradatiezone en zag MVV zich daar juist in gemanoeuvreerd.

Tot de 55e minuut was er niets bijzonders aan de hand voor de 9100 toeschouwers. De Graafschap kwam na vijf minuten spelen op voorsprong. Een vrije trap van Olaf Lindenbergh belandde bij Dennis den Turk en die zag zijn voorzet door Eric Viscaal knap ingekopt onder de vallende doelman Rein van Duijnhoven: 1-0. MVV speelde aardig, maar het ontbrak de Maastrichtenaren aan stootkracht. Kleine mogelijkheden waren niet aan de Braziliaanse spits Emerson besteed.

Door Michel Nok sloeg na 55 minuten de vlam in de pan. MVV-aanvaller Kenneth Perez lag plotseling op de grond. Terecht raadpleegde arbiter Herman van Dijk grensrechter Damen. Die had een elleboogstoot van Nok gezien en de verdediger van De Graafschap moest met rood vertrekken. Maar tot ieders verbazing legde Van Dijk de bal ook nog eens op de stip terwijl de wedstrijd al weer in gang was gebracht door hem.

De gemoederen raakten flink verhit op De Vijverberg. Na veel oponthoud en rumoer nam Emerson plaats achter de bal. Van z'n stuk gebracht door een hels fluitconcert teisterde het schot van de Braziliaan de lat. Emerson pikte de bal daarna weer op, maar lag voordat hij het besefte op de grond door een zware overtreding van Erik Redeker. Vol frustratie en machteloosheid hakte Emerson, naar het voorbeeld van David Beckham, tegen het scheenbeen van Den Turk. Arbiter Van Dijk toonde geen gevoelens van clementie voor Emerson, die voor deze futiliteit met rood naar de kleedkamer werd gestuurd.

Het was weer tien tegen tien. Dat beviel MVV waarschijnlijk beter want invaller Wasiu Taiwo kopte fraai de gelijkmaker in: 1-1. Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Beide ploegen blij met een punt en weer iets verder van de degradatiezone. Totdat Erik Redeker vlak voor tijd over het uitgestoken been van Yvo Joordens viel.

Niets aan de hand. Er was zelfs geen contact. Maar daar was scheidsrechter Van Dijk plotseling weer. Geel voor Joordens, z'n tweede en dus rood, en een strafschop voor De Graafschap. "Ik probeerde maar wat. Niet voor niets", aldus een oprechte Redeker na afloop. Invaller Edwin Godee benutte de strafschop koel: (2-1). In de extra tijd maakte Eric Viscaal er zelfs nog 3-1 van.

De druiven smaakten erg zuur voor de Limburgers, die een moeilijke eindfase van de competitie te wachten staan. Trainer Wim Koevermans mocht zich na afloop gedragen als een echte heer, inwendig kookte hij van woede. Met z'n rol gaf Van Dijk de wedstrijd een ander wending. Toch: "Over de beslissingen van de arbiter wil ik het niet meer hebben. Emerson had de strafschop moeten verzilveren en zich daarna moeten beheersen. Volgens mij is dat meer bepalend geweest voor het wedstrijdverloop."

"We hebben kansen genoeg gehad om het veel eerder af te maken. Het was vallen en opstaan. Nee, het zat ons verder niet tegen", meent Jurry Koolhof, de tijdelijke hoofdtrainer van De Graafschap is. "We kunnen weer wat rustiger ademhalen." Voor MVV blijft het allemaal penibel. Donderdag komt Roda JC op bezoek.


De Graafschap - MVV 3-1 (1-0). 6. Viscaal 1-0, 85. Taiwo 1-1, 88. Godee 2-1, 90. Viscaal 3-1. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 9100. Rode kaart: 55. Nok (De Graafschap), 60. Emerson (MVV), 88. Joordens (MVV) 2x geel. Gele kaart: Redeker (De Graafschap), Perez, Heubach (MVV).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.