&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Netevents]
[Autosite]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Prive Roddelbox]

Joegoslavische voetballers
hebben slapeloze nachten

Van onze Telesportredactie - AMSTERDAM, maandag

De oorlog in Joegoslavië heeft ook grote gevolgen voor de sportwereld. Zo werden kwalificatieduels voor het EK 2000 tot nader order uitgesteld en liepen voetballers, waaronder Real Mardid-speler Mijatovic dit weekeinde in een protestmars mee. Het competitievrije weekeinde kwam voor de Joegoslavische voetballers in Nederlandse dienst dan ook als geroepen. Aan spelen moeten ze voorlopig niet denken. Slapen lukt nauwelijks. "Daar staat ons hoofd absoluut niet naar", aldus Vitesse-aanvaller Dejan Curovic. "We zijn met onze gedachten alleen maar bij onze familie."

Van een georganiseerde boycot is volgens Curovic geen sprake. "Ik heb regelmatig contact met de Joegoslavische voetballers in Nederland en de rest van Europa. Het is geen kwestie van een boycot. Niemand heeft zin om te spelen, daar gaat het om. Ik ben geblesseerd, maar ook als dat niet zo was, zou ik er nu niet toe in staat zijn."

Curovic, die is geboren in Zemun, zit bijna voortdurend voor de televisie om de gebeurtenissen in Joegoslavië te volgen. "Ik ging zondagochtend om 6.00 uur naar bed, maar van slapen komt eigenlijk niks. Ik zie steeds de beelden en denk alleen maar aan mijn familie." Dagelijks heeft hij één tot twee keer contact met zijn naasten. "Gelukkig werkt de telefoon nog. Als ik wil, kan ik vragen hoe het met ze gaat. Ze zitten in de kelder van hun huis te wachten tot de aanvallen voorbij zijn. Ze zijn bang en hopen dat het snel voorbij is."

De NAVO-aanvallen hebben ook Radoslav Samardzic zijn plezier in het voetbal voorlopig ontnomen. De aanvaller van Heerenveen ergert zich vooral aan de houding van Nederland. "Ik sloeg deze week de krant open en zag hoe trots iedereen was dat een Nederlands vliegtuig een Joegoslavische MiG had neergehaald. Ik snap niet dat mensen daarover kunnen juichen. Het is iets om je voor te schamen."

In de Spaanse tweede divisie weigerden de Joegoslaven Zeljko Lekovic van Malaga en Dragoje Cicovic van Las Palmas te spelen. De algemeen secretaris van de Joegoslavische federatie zou er bij Lekovic op hebben aangedrongen niet te spelen. Als hij dat wel zou doen, zou hij de "persoonlijke gevolgen voor zijn familie moeten dragen." De doelman besloot daarop aan de kant te blijven.

Juventus-speler Zoran Mirkovic wil dat de wereld zijn ogen opent en stopt met de acties. De 27-jarige verdediger verbleef de afgelopen drie dagen in Belgrado en zag zijn stad in brand staan. "Dit is een schande voor Europa. Er worden mensen gedood voor de ogen van iedereen. De wereld moet zijn ogen openen. Tot nu toe zijn we blind en doof geweest'', aldus Mirkovic voor de Italiaanse televisie.

• De UEFA heeft in verband met de situatie in Joegoslavië nog eens twee EK-kwalificatiewedstrijden afgelast. De voor woensdag geplande duels tussen Slovenië en Albanië in Ljubljana en Kroatië en Malta in Zagreb zijn verschoven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.