[Autosite]
[Netevents]

Keegan debuteert met zege

AMSTERDAM, maandag

De Europese voetbalgrootmachten Engeland, Duitsland en Italië hebben in het EK-kwalificatietoernooi geen fout gemaakt. Frankrijk daarentegen viel uit de toon. In de topper tegen koploper Oekraïne bleven de wereldkampioenen voor ruim 75.000 toeschouwers in Parijs steken op 0-0.

Het debuut van Kevin Keegan als interim-bondscoach van Engeland verliep succesvol. De Britten wonnen op Wembley met 3-1 van Polen. Scholes was de smaakmaker in de gehavende Engelse ploeg. De middenvelder van Manchester United nam alle treffers van de thuisploeg voor zijn rekening.

Voor Polen, zonder topaanvaller Czereszewski (geblesseerd), was het de eerste nederlaag in groep 5. De Oost-Europese ploeg, met Iwan (PSV) negentig minuten in actie, won de eerste twee kwalificatiewedstrijden. Polen was in een reeks van negen wedstrijden bijna een jaar ongeslagen, met acht overwinningen en één gelijkspel.

Polen was niet goed voorbereid op de aanvallende taktiek van Keegan, die slechts voor vier duels bondscoach van Engeland wil zijn. Binnen amper twintig minuten leidde de Britse ploeg met 2-0. Scholes toonde zich zowel in de 11e als in de 22e minuut trefzeker. Het doelpunt van aanvoerder Brzeczek na een half uur was de enige smet op een uitstekende eerste helft van Engeland, dat onder anderen Adams, Owen, Ince en Batty miste. Sherwood (Tottenham) maakte op het middenveld als basisspeler een goed debuut. Later speelde ook Parlour (Arsenal) als invaller voor McManaman zijn eerste minuten als international.

Ook na de rust domineerde Engeland. De ploeg van Keegan verzuimde evenwel de score flink uit te bouwen. Het was opnieuw Scholes die het duel in de 71e minuut besliste.

Na het duel liet Mohamed Al Fayed, de eigenaar van Keegans club Fulham, weten dat hij zijn trainer niets in de weg wil leggen om fulltime in dienst te treden van de FA. "Kevin is mijn gift aan de natie", aldus Al Fayed. Na de drie nog resterende interlands wil Keegan verder met zijn poging met Fulham te promoveren naar de eerste divisie. Hij heeft bij de club nog een doorlopend contract.

In dezelfde groep won Zweden met bescheiden cijfers van voetbaldwerg Luxemburg: 2-0. Twee spelers van Celtic, Mjallby en Larsson, maakten de treffers. Het bevrijdende doelpunt van de ex-Feyenoorder viel pas in de 87e minuut. Voor de nieuwe koploper Zweden was het de derde zege in evenzoveel duels.

In groep 2 greep Noorwegen voorlopig de macht. De Scandinaviërs versloegen Griekenland in Athene met 2-0. Beide treffers kwamen op naam van Solskjaer, de koele spits van Manchester United. Machlas (Vitesse) kon zich als invaller bij Griekenland niet onderscheiden.

Duitsland vijzelde in groep 3 het geschonden imago een beetje op. De bekritiseerde ploeg van teamchef Ribbeck won in Belfast met 3-0 van Noord-Ierland. Marco Bode was de beste man bij de Europese kampioen. De spits van Werder Bremen scoorde twee keer in de eerste helft. Na een uur maakte Hamann er 3-0 van. Turkije nam dankzij een zege van 2-0 op Moldavië de eerste plaats over van Finland, dat in het weekeinde niet in actie kwam. Sukur en Yalcin maakten de doelpunten in Istanbul.

In groep 4 boekte Rusland de eerste zege. Armenië werd op eigen veld met 3-0 geklopt. Karpin maakte twee doelpunten. Oekraïne sloeg in Parijs de aanval van Frankrijk, zonder spelmaker Zidane (geblesseerd), af op de eerste plaats. Door de doelpuntloze remise bleef het verschil tussen de twee ongeslagen ploegen twee punten.

Hongarije behaalde in groep 7 een grote zege: 5-0 tegen Liechtenstein. Roemenië moest na de 0-0 tegen Slowakije de koppositie laten aan Portugal, dat vrijdag al met 7-0 won van Azerbeidzjan. In groep 9 ging Tsjechië rustig door met winnen. Tegen Litouwen werd de vierde zege op rij geboekt: 2-0. Hornak en Berger scoorden voor de groepsleider.

• Vassilis Daniel is de nieuwe bondscoach van Griekenland. Hij volgt met onmiddellijke ingang Anghel Iordanescu op. Die hield na de blamerende nederlaag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (0-2) in Athene de eer aan zichzelf en stapte op. Daniel werd begin deze maand ontslagen als trainer van Panathinaikos. Dat was de reactie van het bestuur op het verlies van de befaamde club uit de hoofdstad tegen PAOK Saloniki (0-1). De kersverse bondscoach van Griekenland stond gisteren al voor de groep ter voorbereiding op het volgende duel, woensdag tegen Letland.

• De Franse voetballer Bixente Lizarazu is voor minstens zes weken uitgeschakeld. De verdediger liep een blessure op aan de linkerknie tijdens het kwalificatieduel tegen Oekraïne. Lizarazu mist daardoor woensdag de EK-wedstrijd van zijn land tegen Armenië en kan ook niet uitkomen voor zijn club Bayern München in de halve finale van de Champions League tegen Dynamo Kiev (7 en 21 april). Bondscoach Roger Lemerre van wereldkampioen Frankrijk riep als vervanger aanvaller David Trezeguet van AS Monaco op.