&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[V & L informatica]
[Netevents]
[ABN AMRO]

Turnster Nuyten maakt indruk

Van onze turnmedewerker - COTTBUS, maandag

De Nederlandse vrouwenturnploeg heeft op de eerste Grand Prix van het seizoen een belangrijke stap gezet naar olympische kwalificatie. In het Duitse Cottbus raakte de Nijmeegse Monique Nuyten totaal niet in de war van het nadrukkelijk aanwezige Oost-Europese geweld en wist de 15-jarige zich met een gemiddelde score van 8.600 punten uitstekend staande te houden.

Even had coach Boris Orlov de angst dat Nuyten bij haar eerste directe confrontatie met Russische kanonnen als wereldkampioene Svetlana Chorkina en supertalent Elena Prudonova de strijd op zou geven. Niets was echter minder waar. Zelfs toen bleek dat de juryleden onverwacht het allerstrengste waarderingsniveau van de nieuwe code de pointage op de nietsvermoedende Gelderse zouden loslaten, begon de onbevangen Nuyten uiterst strijdvaardig aan haar Grand-Prix debuut. Twee uur later stuurde ze haar frêle, afgetrainde lijf foutloos over de 10 centimeter smalle evenwichtsbalk en besloot ze haar vrijwel foutloze kur met een doffe plof op het stugge canvas. Dat Nuyten op geen van de vier disciplines tot de finales door wist te dringen, raakte de 15-jarige allerminst. "Wij gaan niet voor de medailles", relativeerde Nuyten. "Wij gaan voor een plaats bij de beste twaalf landen van de wereld. Ik heb nu gezien dat wij met ons niveau niet onder doen voor turnsters uit Engeland, Duitsland en Hongarije. En dat zijn op het komend wereldkampioenschap de teams die we moeten verslaan."

Boris Orlov was zo mogelijk nog meer onder de indruk van de vechtlust van zijn pupil dan van haar uiteindelijke score. De Rus: "Natuurlijk krijgen de Duitse turners hier per toestel een halve punt meer dan ze verdienen. Deze cijfers zeggen me niks. En daarbij, een teamwedstrijd wordt nooit door de beste gymnaste gewonnen, maar door de slechtste turnster verloren. Wij kunnen op het wereldkampioenschap een hele homogene ploeg neerzetten, ongetwijfeld het beste team dat Nederland ooit heeft gehad. De strijd om de laatste olympische plaatsen moet nog beginnen."

Uitslag Grand Prix van Duitsland Vloer: 1. Anna Kavalova Rusland 9.713 pnt 2. Svetlana Chorkina Rusland 9.475 pnt Evenwichtsbalk: 1. Svetlana Chorkina 9.838 pnt 2. Ekatarina Lobazniuk Rusland 9.475 pnt 7. Monique Nuyten Nederland 8.788 pnt Brug: 1. Svetlana Chorkina 9.888 pnt 2. Olga Teslenko Oekraine 9.725 pnt 12. Monique Nuyten 8.368 pnt Paardsprong: 1. Elena Zamolodchikova Rusland 9.588 pnt 2. Adrienn Varga Hongarije 9.225 pnt 11. Monique Nuyten 8.644 pnt






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.