&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[V & L informatica]
[Netevents]
[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Krajicek op herhaling

door Jon Visbeen - AMSTERDAM, maandag
foto: AP

Aan de Franse slag heeft Richard Krajicek in Key Biscayne alvast kunnen wennen. In vier sets sloopte hij Sebastien Grosjean in de eindstrijd van het Super-Nine-evenement in Florida, die van tevoren als een verplicht nummer voor de torenhoge favoriet was aangemerkt. Maar Grosjean, een man die door captain Guy Forget nota bene niet eens is geselecteerd voor het Franse Davis-Cupteam, toonde zich op het snikhete hardcourt meer dan het eitje, waar hij door velen voor werd aangezien. Het 'opdondertje' bewees, dat het Franse tennis in de breedte aan het groeien is. Uiteindelijk kon hij de gouden jacht van 'King Richard' echter niet verstoren en haalde de uitgeputte Nederlander zijn mooiste overwinning binnen sinds Wimbledon in 1996: 4-6, 6-1, 6-2, 7-5.

Meer nog dan Krajicek werd Grosjean de revelatie aan de kust van Florida. De junioren wereldkampioen van 1996 (in single en dubbel) was onder meer verantwoordelijk voor de uitschakeling van Carlos Moya, waardoor Pete Sampras weer in het zadel werd geholpen als 's werelds nummer één. Vandaag verschijnt de nieuwe rangorde der tennisprofs en Krajicek prijkt trots op de vierde plaats (met stip van zeven), een nieuw hoogtepunt in zijn imposante loopbaan. Hoger heeft hij nog nooit gestaan en gezien de puntenverschillen behoort een sprong naar de top-drie tot de reële mogelijkheden. Krajicek, 27 jaar en in de vorm van zijn leven, tilde daar overigens niet al te zwaar aan. "Dat ik vierde sta, is leuk. Maar de titel zegt mij veel meer."

Een week lang is zijn positie in elk geval verzekerd. In verband met de Davis Cup hebben geen andere toernooien plaats en zijn dus ook (nog) geen punten te verdienen of te verliezen. De 'Kraai' fungeert in Nîmes als kopman van de ploeg van Michiel Schapers in de strijd tegen de taaie Fransen. Gewenningstijd heeft hij volgens eigen zeggen voldoende, maar de vraag zal meer zijn hoe traag het gravel in de eeuwenoude arena van de Zuid-Franse stad is. "Ik zal moeten wennen aan het schuiven op gravel. Dat kost me twee dagen. Voordeel is dat het binnen is en dat daardoor de zon en de wind geen rol kunnen spelen. Ook in Nîmes zal ik aanvallend spelen, net zoals ik in Key Biscayne heb gedaan. Maar ik kom misschien wat meer gedoseerd naar het net. Het is een belangrijk duel voor Nederland. Met dit potentieel zouden we eindelijk eens een keer verder moeten zien te komen dan de tweede ronde", oordeelde de Muiderberger na zijn tweede Super Nine-titel (na Stuttgart 1998).

Veel tijd om te genieten van zijn magistrale triomf in de Verenigde Staten heeft hij dus niet gehad. Het neemt niet weg, dat zijn zeventiende tennistitel een aparte plaats krijgt in de prijzenkast. De complete wereldtop nam deel aan het als vijfde Grand Slam te boek staan tiendaagse toernooi; Krajicek toonde zich de sterkste en illustreerde dat met zeges op Schalken, Siemerink, Safin, Sampras, Enqvist en Grosjean.

Laatstgenoemde zal Krajicek in Nîmes niet weer treffen. De Franse coach Forget viel terug op de oudgedienden Pioline, Santoro en Raoux en voegde daar Golmard aan toe. Bij het meest recente ABN*AMRO-toernooi in Rotterdam waren Pioline en Santoro op tapijt nog te sterk voor Krajicek en Siemerink. Bovendien hebben zij niet voor niets gekozen voor indoorgravel, waarop hun kwaliteiten het best tot hun recht komen. Oranje is dus gewaarschuwd, de virtuoze victorie van Krajicek in Key Biscayne ten spijt.

Krajicek wist zich voor de finale in Key Biscayne de grote favoriet. Die conclusie leidde niet tot grote druk, wel tot een mindere concentratie. In de eerste set liep zijn traditioneel verwoestende opslag niet naar behoren. Eén servicebeurt ging verloren. De 6-4 voor Grosjean, die van plaats 72 de top-50 binnenraast, was een terechte afspiegeling.

Na afloop verklaarde Krajicek dat hij in de beginfase opnieuw last had gehad van lusteloosheid. Voor het begin van de partij tegen Enqvist kampte hij ook met dit euvel. ,,Ik voelde me weer niet goed'', wist de Muiderberger.,,Al na tien minuten worstelde ik met mezelf. Mijn benen voelden loom", vervolgde hij. ,,Gezien het mooie weer dacht ik aan een zonnesteek. Ik had ook geen trek in eten. Daardoor ben ik wellicht iets van mijn kracht kwijtgeraakt. Gelukkig hervond ik mijn conditie en spel later wel."

Grosjean kreeg vanaf de tweede set de ware Krajicek te zien. De Nederlander groeide naar het niveau dat hij eerder had getoond. Met 6-1 en 6-2 werd de 20-jarige Fransman duidelijk wie de betere van de twee was. In de vierde set kwam Grosjean op 4-5 op setpoint. Krajicek werkte dat bekwaam weg, maakte gelijk en besliste met twee games op rij de wedstrijd in zijn voordeel (7-5).

Wegens de geboorte van zijn dochter Emma miste hij vorig jaar Key Biscayne. Tussen de partijen door vierde hij nu haar eerste verjaardag. ,,Als cadeau heb ik het toernooi voor haar gewonnen'', grapte Krajicek. ,,Ze heeft ook nog een jurk gekregen. Al heeft ze er daarvan al 25.000 in de kast hangen.''

• Key Biscayne. 9,5 miljoen gulden. Mannen, finale: Krajicek (Ned/7) - Grosjean (Fra) 4-6 6-1 6-2 7-5.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.