&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Netevents]

Veen trekt de kar bij HGC

door Hans Woudstra - WASSENAAR, maandag
foto: Emiel van Lint

Bloed sijpelde uit zijn rechterknie, uit zijn linkerknie en uit de knokkels van zijn linkerhand. Bepaald ongeschonden was Stephan Veen zeker niet uit de strijd gekomen, maar na afloop van de onbetwiste topper tegen Oranje Zwart overheerste bij de aanvoerder van HGC toch de gulle lach. En terecht, want Veen had de kar getrokken en was voorop in de strijd gegaan op de eigen Roggewoning, waar hij persoonlijk in de allerlaatste minuut met een geweldige actie de broodnodige zege voor de Gazellen veilig stelde (3-2).

Veen, zoon van een oud-voetbalprof praat zelden over zichzelf. "We hebben eindelijk weer vechtlust getoond. De eerste twintig minuten begonnen we te mat, maar als team hebben we na die achterstand geweldig terug geknokt", zei de man, die op snelheid met indrukwekkende solo's de show stal. Ze hadden hem op zijn hakken getrapt en tegen de reclameborden gesmeten, maar "Stef" was niet klein te krijgen. HGC-coach Maurits Hendriks was dat ook niet ontgaan.

Hendriks: "Wat een aanvoerder is Stefan geworden. Hij ging voorop in de strijd. Zijn doelpunt was van extreem grote klasse en voor sportminnend Nederland is het daarom jammer, dat de NOS-televisie bij de verkeerde wedstrijd zat. Eeuwig zonde".

Mede door de dadendrang van Veen werd HGC- Oranje Zwart een heerlijke wedstrijd voor het talrijke publiek, waarin met een play-off plaats als inzet de stukken er bij tijd en wijle afvlogen. Met Veen, Lomans en doelman Guus Vogels aan HGC-zijde en de buitenlanders Shabaz en Stacy en de Brabantse gifkikker Sander van Heeswijk aan de andere kant als grote namen zonder de anderen overigens tekort te doen.

HGC moest winnen en dat gebeurde, maar omdat HDM bij Kampong onderuit ging plaatste Oranje Zwart zich ondanks de nederlaag na Bloemendaal als tweede team voor de play-offs. Den Bosch en HGC zijn de twee andere grote kandidaten in de nog resterende twee competitieronden voor de play-offs. Amsterdam lijkt het verder te kunnen vergeten. De ploeg van Brenninkmeijer verloor van Den Bosch en kan zich opmaken voor het Europa Cup-2 toernooi op eigen grond tijdens de paasdagen. De affaire Brinkman, die als record-international nu in het tweede team van Schaerwijde loopt te ballen om zijn conditie in verband met Oranje nog enigszins op peil te houden heeft zijn sporen nagelaten. Intussen zoekt HGC een opvolger voor Hendriks, die nu bondscoach is. Een dubbelfunctie is voor volgend seizoen uitgesloten en gesprekken worden nu gevoerd met twee vrouwen. Carina Benninga en Sonja Thomann, de huidige assistent van Hendriks, zijn de voornaamste kandidaten.

Terug naar de wedstrijd, waarin ook Bram Lomans eigenlijk een hoofdrol speelde. Het strafcorner-kanon leverde in de achterhoede van HGC de bal in de 15e minuut knullig in aan Shabaz, die Stacy vrij zag staan en moeiteloos scoorde: 0-1. Oranje Zwart had in die eerste helft het beste van het spel, maar Lomans zinde op wraak. Ongelofelijk hard veegde hij de bal uit de eerste HGC-strafcorner langs de OZ-keeper en op slag van rust herhaalde hij dat wapenfeit en bracht de thuisclub op een belangrijk moment op voorsprong : 2-1. In de tweede helft bracht Werps de stand na keihard aangeven van Stacy weer op gelijke hoogte (2-2), waarna zich een fraai duel ontspon. Op de Roggewoning haperde de tijdsklok op het scorebord.

"Nog één minuut", gaf één van de scheidsrechters aan, waarna Veen aan een solo begon. Hij dribbelde langs drie Eindhovense verdedigers, week met een schijnbeweging uit naar links en scoorde op een manier, die hem bepaald niet eigen is. Met omgekeerde stick, de zogenaamde backhand voltrok hij het vonnis en bezorgde zodoende zijn club een uiterst belangrijke overwinning (3-2).

Onderaan bleef er een heel klein beetje hoop voor Venlo, dat het al gedegradeerde Hattem met 3-4 klopte. Omdat Klein Zwitserland bij Bloemendaal met 7-2 vernederend over de knie ging, is er theoretisch nog een kansje op Limburgs lijfsbehoud. Dan moet Venlo wel de laatste twee duels winnen en Klein Zwitserland twee keer de punten verspelen. Niemand gelooft daar eigenlijk meer in...






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.