&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[V & L informatica]
[Netevents]
[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Wijze les voor Delibas

door Luuk Blijboom - ROTTERDAM, maandag

Het was voor Orhan Delibas bij zijn rentree in de Nederlandse boksring als in het dagelijkse leven: een kwestie van geven en nemen. De Arnhemse zwaarverdergewicht deelde gistermiddag in Rotterdam (iets) meer uit dan hij te incasseren kreeg van zijn taaie Franse tegenstander Jean Pierre d'Allessandro en sloot daarmee de generale repetitie voor zijn Europese titelgevecht na acht volle ronden met een positieve balans af (80-74, 80-74, 78-75).

Maar voor hij de handschoen opneemt tegen d'Allessandro's landgenoot Maradou Thiam, de titelhouder, dient er nog heel wat werk te worden verzet, was Delibas' wijze les van zijn eerste optreden op vaderlandse bodem in tweeëneenhalf jaar. Het gevecht boeide van het begin tot het einde, mede door het ongekende incasseringsvermogen van de Fransman, maar legde tevens feilloos de zwakke plek van de nog altijd ongeslagen Delibas bloot. Het werken aan de lijf-aan-lijfgevechten zal de komende twee maanden centraal staan in de Keulse boksschool van de Duitse trainer Ulli Weber.

"Toen ik zaterdag naar de weging ging en de kop van die Fransman zag, wist ik al dat het geen gemakkelijke partij zou worden. Hij is typisch zo'n bokser die vijf klappen pakt incasseert terwijl hij er maar eentje uitdeelt. Ik was perfect voorbereid op dit gevecht, maar heb me toch verkeken op het korte werk. In Duitsland is men niet zo gecharmeerd van die lijf-aan-lijf gevechten, maar af en toe kom je tegenstanders tegen die die strijdwijze hanteren. Toen ik zag dat hij zo bokste, had ik twee keuzes. Of het gevecht met hem aangaan, of hem uit de weg gaan. Ik had een van de twee opties moeten nemen, maar nu hinkte in feitelijk op twee gedachten. Met het oog op het Europese titelgevecht zal ik in de nabije toekomst een keuze moeten maken welke strijdwijze ik in een dergelijk geval hanteer. Om me nu uit die hachelijke situaties te redden moest ik steeds afklemmen. Nu kon ik me dat wel veroorloven, maar bij een groot titelgevecht kan het fataal zijn."

Het speet Delibas na afloop dat het kritische Rotterdamse bokspubliek de twee vuistschermers op een staande ovatie trakteerde, maar harder applaudisseerde voor de Fransman dan voor hem. De 35-jarige D'Allessandro (26 partijen, twintig winst) is gezegend met het klassieke hoofd van een bokser en een incasseringsvermogen dat diep respect afdwong. Bijna lachend liet hij Delibas' stoten op zich af komen, vaak zonder daarbij de moeite te nemen de dekking op te zoeken. "Het kan niet goed zijn om zoveel klappen te krijgen", verwonderde 'Turkish Delight' zich na afloop van de partij over zijn opponent. De eerlijkheid gebood hem evenwel te zeggen dat hij in zijn 23e profpartij zelf ook meer te verduren kreeg dan goed voor hem was.

"Dit was een goede test voor het naderende titelgevecht. Natuurlijk had ik deze partij liever in een eerder stadium afgerond. Maar ik was iets tè gretig vandaag. Ik wilde me te graag laten zien. Helaas zat er niet in."

"Hij heeft onnodig veel geïncasseerd en dat zal ik in de toekomst móeten voorkomen. In een ander gevecht kan dat je letterlijk en figuurlijk je kop kosten", wist ook Weber. De klappen konden in de optiek van de voormalige Oost-Duitser echter niet opwegen tegen de ervaring die zijn pupil tegen de Fransman op deed. "Dit gevecht heeft laten zien dat zijn verdediging voor verbetering vatbaar is. Hij heeft acht ronden lang geen rust gekregen van zijn tegenstander. Maar ik wanhoop niet. Orhan is een vlijtige bokser die erg leergierig is, hij heeft alleen veel gevechten nodig. Delibas heeft vandaag een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan de toekomst van het Nederlandse profboksen. Hij is een bokser van wereldklasse. Misschien wel de beste die Nederland ooit heeft gehad."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.