&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Netevents]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Zwolle blijft verbazen

Van onze basketbalmedewerker - ZWOLLE, maandag

De laatste ronde van de basketbalcompetitie stond in het teken van de naderende play-offs. Vrijwel alle plaatsen op de ranglijst waren al ingevuld. Alleen de strijd om de vijfde en zesde plaats en om de ene degradatieplaats was nog niet gestreden. Cees Lubbers/Zwolle legde definitief beslag op de vijfde plaats door een eclatante 98-76-thuiszege op BS Weert. RZG/Donar, dat met 79-63 verloor bij Hans Verkerk Keukens/Den Helder, werd daardoor naar de zesde plaats verwezen. Een schitterende prestatie van de Zwollenaren, die met een bescheiden budget moesten werken. NUVA/Drenthe stond het hele seizoen troosteloos onderaan maar slaagde er op de laatste competitiedag in om dank zij een sterke eindsprint en een verrassende 85-77-overwinning op Haaglanden Cobra's Kroon Renault/Prisma voorbij te streven. Libertel/EBBC toonde dat het nog niet afgeschreven moet worden voor de landstitel. Het verraste met een 64-66-zege op en bij koploper en grote favoriet Ricoh/Amsterdam.

Zwolle zette de opvallende prestatiereeks van de laatste weken voort. Nadat het eerst de nummers een en twee van de ranglijst (Amsterdam en Den Helder) pootje had gelicht, moest nu ook de nummer drie eraan geloven. Weert kreeg geen schijn van kans tegen de ontketende Zwollenaren. Na drie driepunters op rij van Sergio Pan-Atsjok zat de thuisclub al bij 34-17 op rozen. Dank zij Dan Shanks (33 punten), Eric Nelson (20 punten, 10 rebounds en 6 geblokte schoten), Robin van der Putten (16 punten tegen honderd procent) en Sergio Pan-Atsjok (14 punten) was de tweede helft een formaliteit. Bij Weert waren de druiven zuur. Het toonde zich na de hervatting een slecht verliezer. Ralph Biggs en Jermaine Young kwamen tot 19 en 16 punten.

Bij EBBC deed Riley Smith weer als speler mee, in plaats van zijn landgenoot Ray Wingard. Marco de Waard nam de coaching over. Dit bleek de ploeg goed te doen. De inside-dreiging van Smith, 16 punten en 10 rebounds, komt de teambalans ontegenzeglijk ten goede. Daardoor konden de perimeterspelers Tyrone Mack (16 punten) en Willy Young (15) uitblinken. Amsterdam, zonder de aan zijn lies geblesseerde Chris McGuthrie, kon de ring moeilijk vinden en schoot slechts 33 procent.

Den Helder herstelde zich enigszins van de slechte prestaties van de laatste weken. Het kwam tegen Donar nooit in gevaar en won gedecideerd met 79-63, vooral door Nii Nelson Richards en Delme Herriman die ieder 18 punten lieten aantekenen.

De strijd om de degradatie leek twee maanden geleden beslist. Hekkensluiter Drenthe stond op dat moment een straatlengte achter op de clubs direct daar boven. De coachwissel assistent Anne van Dijk verving hoofdcoach Bill Pijl en de inbreng van twee Amerikanen deed de Assenaren opleven. Door de onverwachte 85-77-zege op het veel sterker geachte Haaglanden Cobra's en de 109-84-nederlaag van concurrent Prisma bij Image Center/Virtus kwamen de Drenten gelijk met de Utrechters. Het onderlinge resultaat was in wedstrijden ook gelijk, maar Drenthe stond daarin drie punten in de plus ten opzichte van Prisma. Verantwoordelijk voor deze wending was Evert-Jan Siderius die uitblonk voor Drenthe met 25 punten.

Virtus maakte er tegen Prisma een aantrekkelijk duel van voor het trouwe publiek, met vele hoogstandjes van vooral Carlton Bryant, die met 39 punten wedstrijdtopscorer werd. Frank Timmermans van Prisma benaderde hem met 38 punten, maar kon de nederlaag van zijn ploeg niet voorkomen. Gunco/Rotterdam besloot een evenwichtig seizoen met een 66-71-uitzege op Omniworld/Almere.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.