&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Autosite]
[Netevents]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Van Hest bewijst in CPC-loop
Nederland ontgroeid te zijn

door Frank Woestenburg - DEN HAAG, maandag

Gerard Nijboer kan het niet helpen, maar regelmatig wordt de bondscoach van de Nederlandse wegatleten bekropen door een gevoel van ongerustheid als hij Greg van Hest ziet lopen. De Tilburger bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam (18 april), maar verkeert al weken in grootse vorm. Zaterdag streed hij in zijn eentje tegen een leger Kenianen om de zege in de City Pier City-loop. Van Hest finishte de populaire halve marathon als vierde (1.01,10) en veroverde daarmee en passant de nationale titel, hoewel dat laatste hem opvallend weinig deed. Van Hest is in korte tijd het Nederlandse niveau ontgroeid. Hij loopt nog slechts om wedstrijden te winnen.

Dit keer was Van Hest bij de wegklassieker, die werd gewonnen door de Keniaan Chemobo (1.01,00) echter diep gegaan, misschien iets te diep. "Greg is eergevoelig en wil in wedstrijden altijd knallen. Dat valt te prijzen, maar in de aanloop naar een marathon zit daar een gevaar in. Als hij de komende dagen met stijve benen zit, is hij niet bezig met het opbouwen van zijn krachten, maar met het afbreken daarvan", weet Nijboer uit ervaring. "Aan de andere kant, een atleet weet zelf het beste wat hij wel en wat hij niet moet doen. Om die reden heb ik moeite om atleten af te remmen. In Rotterdam zal pas blijken of Van Hest een verstandige voorbereiding heeft gedaan."

De 25-jarige atleet zelf is voor niets of niemand meer bang. Hij bezorgde eerder dit jaar de halve marathon van Egmond en de Twintig van Alphen voor het eerst sinds lange tijd weer eens een Nederlandse winnaar. "Ik bewijs dat ik mijn topvorm lang vast kan houden," aldus Van Hest. Hij bedankt ervoor om wedstrijden met de handrem op te lopen, ook niet in de laatste weken voor een marathon. "Als het straks in Rotterdam bloedwarm is of er blaast een windkracht tien over de Coolsingel, dan is een toptijd niet mogelijk. In dat geval kan ik wel mooi terugkijken op een paar goede maanden met mooie resultaten. Nee,ik wil nog niet alles opzij zetten voor de marathon. Daar ben ik nog te jong voor. Ik weet dat ik op de halve marathon nog een stuk sneller kan, ook dat wil ik laten zien."

Het streelt hem dat de Keniaanse lopers hem kennen en in wedstrijden terdege rekening met hem houden. Daags voor de 25 -ste editie van de City Pier City-loop kwam hij het atletenhotel in de residentie binnen. Onmiddellijk kwamen enkele Afrikanen op hem af om 'very strong white man' te verwelkomen. Uit hun optreden spreekt respect en Van Hest geniet daarvan. "Ik doe op deze afstand niet onder voor de Kenianen. Dat weet ik en dat weten zij. Het verbaast ze dat een blanke jongen met ze meeloopt. De laatste wedstrijden heb ik steeds vooraan meegestreden en die Kenianen hier zijn echt geen derderangs jokers. Ik wil internationaal zo hoog mogelijk eindigen, bij de besten gaan horen. In Nederland zijn veel atleten teveel bezig met elkaar in de gaten te houden. Die mentaliteit past niet bij mij. Zo ben ik nooit geweest", aldus Van Hest, die dit najaar aast op deelname aan het WK halve marathon in Milaan.

Eerst wacht echter Rotterdam. Het was pas de tweede wedstrijd van Van Hest over de klassieke afstand. Vorig jaar debuteerde hij in de Maasstad, met een tijd van 2.12,57 uur. Het halen van de olympische limiet (2.11,30) heeft volgende maand de hoogste prioriteit. Met zijn goede resultaten van de laatste maanden heeft Van Hest echter hooggespannen verwachtingen gecreëerd, maar daar hebben de atleet en zijn vader/trainer Ad van Hest maling aan. "Ik heb zelfs al mensen horen praten over het Nederlandse record (2.09,01 uur van Nijboer, red.), maar dat is niet realistisch. Op de marathon ben ik nog een beginneling, dat moet niemand vergeten."

Bij de vrouwen veroverde zaterdag Irma Heeren de nationale titel op de halve marathon. De 31-jarige triatlete uit Zeewolde, ook in voorbereiding op Roterdam, kwam met een bebloed linkerbeen als derde vrouw over de streep (1.11,21). De Roemeense Pomacu had met 1.10,02 uur de snelste tijd laten noteren. Halverwege was Irma Heeren gestruikeld over de hak van haar haas, Cees Kraayeveld. Aangeslagen vervolgde ze haar weg, maar even later herpakte Heeren zichzelf. "Ik wilde over mijn lijk die titel halen", zei ze. Dat lukte uiteindelijk vrij eenvoudig. Ook zij lijkt Nederland ontgroeid.

• Marco Gielen kondigde in Den Haag, ondanks een aantal mindere ervaringen, aan weer toe te werken naar een marathon. In eerste instantie wilde de Limburger het ook in Rotterdam gaan proberen, maar door een griepaanval werd zjn voorbereiding danig verstoord. In principe loopt hij nu op zaterdag 12 juni de marathon van Stockholm. Volgende maand zal hij in Rotterdam als 'haas' fungeren voor de groep Van Hest/Van Vlaanderen, die in principe op een eindtijd van 2.10 uur zal vertrekken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.