&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
29 maart 1999

 


[Rabobank]
[Beurstip]
[Belastingdienst]
[Matchbank]
[KPN Business Center]
[Autosite]

Overeenkomst Renault
en Nissan getekend

Van onze correspondent - PARIJS, maandag

Het Franse autoconcern Renault neemt een belang van 36,8 procent in het Japanse Nissan, dat over vijf jaar kan worden uitgebreid tot 44,4 procent. Afgelopen zaterdag tekende Renault-topman Louis Schweitzer en zijn Nissan-collega Yoshikazu Hanawa in Tokio de overeenkomst. Renault betaalt 33 miljard francs (circa ƒ11 miljard) voor de overname.

Met een belang van 36,8 procent krijgt Renault een controlerende meerderheid in Nissan, de tweede autoproducent van Japan. Renaults tweede man, Carlos Ghosn, zegt twee maanden nodig te hebben om financieel orde op zaken te stellen bij de noodlijdende Japanse partner. Nissan heeft de afgelopen vijf jaar een schuldenlast opgebouwd van ruim 100 miljard francs (ƒ33,6 miljard).

Renault geeft Nissan een financiële injectie van circa ƒ11 miljard voor gedeeltelijke aflossing van de schuld en om een nieuwe serie modellen te ontwikkelen. De grootste schuldeisers van Nissan, huisbankier Fuji Bank en de Industrial Bank of Japan, drongen de afgelopen maanden aan op een fusie met een kapitaalkrachtige buitenlandse autofabrikant zoals DaimlerChrysler of Renault. DaimlerChrysler haakte echter af omdat het de financiële risico's te groot vond.

Renault en Nissan denken de komende drie jaar samen een besparing te bereiken van ƒ7 miljard. De vakbonden in Frankrijk vrezen dat door meer doelmatigheid bij beide concerns banen zullen sneuvelen. Bij Renault en Nissan werken in totaal een kleine 300.000 mensen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.