&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
29 maart 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[Matchbank]
[KPN Business Center]
[Rabobank]
[Belastingdienst]

KPN beschuldigd van
omkoping in Indonesië

Van onze economische redactie - HILVERSUM, maandag

Het Nederlandse telecombedrijf KPN is volgens de actualiteitenrubriek Netwerk vanaf 1994 betrokken geweest bij een aantal dubieuze geldhandelingen in Indonesië, waaronder omkoping van topfunctionarissen uit de regering van de toenmalige president Soeharto.

Mede hierdoor loopt het voormalige staatsbedrijf KPN een financieel risico van 200 miljoen gulden.

Dat bleek gisteravond in een uitzending van de betrokken actualiteitenrubriek. In januari van dit jaar berichtte Netwerk al over dubieuze geldhandelingen van KPN in Tsjechië.

Volgens oud-medewerker Luc Steegmans van KPN was de top van dit bedrijf op de hoogte van de dubieuze geldhandelingen. In die periode was KPN voor een gedeelte nog eigendom van de Nederlandse staat. Het betalen van steekpenningen was overigens niet strafbaar; dat is het pas vanaf volgend jaar.

Desondanks is een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en GroenLinks hevig verontrust over de handelwijze van KPN. De Kamer wil dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) zo snel mogelijk openheid van zaken geeft. Doet zij dat niet in voldoende mate, dan moet volgens de Kamer een onafhankelijk onderzoek naar de handel en wandel van KPN worden ingesteld.

Volgens een woordvoerder van KPN is er geen sprake van omkoping of iets van dien aard. "Alle uitgegeven bedragen van onze projecten in Indonesië zijn goed in de boeken weergegeven." Een risico van 200 miljoen gulden is volgens KPN "in de praktijk niet aanwezig."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.