&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
29 maart 1999

 


[Rabobank]
[Matchbank]
[KPN Business Center]
[Autosite]
[Beurstip]
[Belastingdienst]

KPN: aantijgingen onzin

Van een onzer redacteuren - HILVERSUM, maandag

CDA-kamerlid Hans Hillen noemt het "een ernstige zaak", zijn PvdA-collega Marjet van Zuijlen is "verontrust" en fractieleider Paul Rosenmöller van Groen Links is "geschokt." Inschakeling van de FIOD of de Algemene Rekenkamer wordt door de kamerleden niet uitgesloten en natuurlijk komt er een debat.

KPN stond gisteravond in de vuurlinie, nadat de actualiteitenrubriek Netwerk had onthuld dat het telecombedrijf vanaf 1994 steekpenningen zou hebben betaald in Indonesië. Begin dit jaar beschuldigde hetzelfde programma KPN van het betalen van smeergeld in Tsjechië. Net als toen ontkent KPN dat er dubieuze gelden naar individuele personen zijn gevloeid die waren gelieerd aan de regering van de toenmalige president Soeharto.

In 1994 nam KPN voor 90 miljoen dollar (zo'n ƒ180 miljoen) een belang van 30% in de Indonesische onderneming BEC, dat staat voor Bakrie Electronic Communications, een dochter van het conglomeraat Bakrie and Brothers. Via BEC wilde KPN een entree krijgen op de telecommarkt in Indonesië.

Volgens oud-manager Luc Steegmans, inmiddels vertrokken bij KPN, was de deelneming in BEC "een niet haalbare zaak." Zijn mening werd bevestigd door een rapport van het accountantskantoor Coopers & Lybrand. De waarde van BEC was nul, aldus dit kantoor, dat ook een aantal rekeningen controleerde dat dit bedrijf voor adviezen en technische assistentie had betaald aan twee ondernemingen in Hongkong.

Naar Noller Communication ging 9 miljoen dollar, naar Far East Financial Services ging 4,5 miljoen dollar. In totaal dus 13,5 miljoen dollar, een bedrag dat volgens anoniem gehouden getuigen is doorgesluisd naar hoge Indonesische functionarissen die tot de clan van Soeharto behoorden.

KPN stelt dat BEC een aantal interessante contracten met de Indonesische PTT had, die ook echt zijn uitgewerkt. "Het was geen gebakken lucht. Dat het later verkeerd afliep, kwam door de economische crisis." KPN moest namelijk in 1997 deze deelneming volledig afschrijven. "Wij hebben nooit nep-rekeningen betaald", aldus KPN, dat in 1994 nog volledig dochter was van de Nederlandse staat.

De tweede kwestie speelde in 1996, toen KPN (inmiddels nog voor 44% in staatshanden) voor 300 miljoen dollar een belang nam in het mobiele netwerk Telkomsel, tot dat moment in handen van twee nauw met de Indonesische overheid gelieerde bedrijven: PT Telkom en Indosat. KPN zocht voor deze deelneming contact met de toenmalige minister voor toerisme en telecom Joop Ave. Deze zou KPN min of meer hebben gedwongen akkoord te gaan met de volgende constructie: Aves vriend Setiawan Djody, een bekende zakenman, moest 5% van de aandelen in Telkomsel krijgen. De lening van 91 miljoen dollar die hiervoor nodig was, kwam van een bank in Jakarta die een garantie eiste. KPN stelde zich, onder druk van Ave, voor het bedrag garant.

De garantie die KPN aan de bank gaf, heeft de vorm van een put-optie met een uitoefenprijs van 91 miljoen dollar. De uiterste uitoefendatum voor deze put-optie is medio 2001. Deze deal werd niet opgenomen in het jaarverslag 1996 van KPN. Dat gebeurde pas een jaar later, na het uitbreken van de Azië-crisis. Het papieren risico van KPN bedroeg eind 1998 ongeveer 200 miljoen gulden, zo geeft het telecombedrijf zelf toe.

Maar in de praktijk is dit risico er niet, aldus woordvoerder M. Potman gisteravond. "Als Djody niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, is ons risico het verschil tussen 200 miljoen gulden en de waarde van het aandelenpakket van 5%. Aangezien de mobiele telefonie ook in Indonesië een booming businessis, hebben we er vertrouwen in dat de aandelenkoers gunstig zal zijn. Telkomsel is inmiddels de grootste aanbieder van mobiele telefonie geworden in Indonesië."

Volgens Potman is KPN met de 5%-constructie akkoord gegaan, omdat het eigenlijk een belang van 25% in Telkomsel had willen hebben. "Met de huidige ruim 17% en straks die 5% erbij komen we aardig in de buurt van onze doelstelling." Djody is niet rechtstreeks betaald, aldus de KPN-zegsman, maar via een voorfinanciering bij de bank "hetgeen in Azië een gebruikelijke transactie is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.