&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[ING bank]
[Prive Roddelbox]
[Primafoon]

Servisch protest in Den Haag

Van een onzer verslaggeefsters - DEN HAAG, maandag

Honderden Serviërs hebben premier Kok en de Nederlandse regering zaterdagmiddag uitgemaakt voor "moordenaars en fascisten" tijdens een betoging in Den Haag tegen de NAVO-acties.

De ruim 1300 Serviërs, veelal gedoogde asielzoekers, stonden bij het Vredespaleis protesteerden vooral tegen de succesvolle acties van Nederlandse F16-gevechtsvliegtuigen tegen Servische MiG's. Onder de demonstranten bevonden zich ook Griekse en Nederlandse sympathisanten.

De mobiele eenheid was nadrukkelijk aanwezig met tientallen jeeps, arrestatiewagens en waterkanonnen om te voorkomen dat de manifestatie zou uitlopen op rellen.

Negen demonstranten die de Amerikaanse ambassade met molotovcocktails en verfbommen wilden bestoken, werden aangehouden. De negen Serviërs, een meisje van 17 en acht mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, waren gisteren alweer vrij.

Berouwen
Al bij aanvang van het Servische protest heerste een dreigende en agressieve sfeer. De uitzinnige menigte vergeleek premier Kok en de Amerikaanse president Clinton met Hitler.

Talloze demonstranten droegen de spandoeken met teksten als 'Stop NATO, Stop killers', 'I am proud to be Serb' en 'Nederland; gifgas naar Israël, bommen naar Servië Nederland bedankt!'

"Jullie zullen je NAVO-inzet en bommen op onze heilige kloosters berouwen", beet een Servische vrouw enkele nietsvermoedende voorbijgangers toe. "Pas op, want jullie hebben niet meer te maken met één, maar tien miljoen Milosevic-en. Alle Serviërs, waar ook ter wereld, staan klaar!"

In andere West-Europese landen weerklonken dit weekeinde eveneens Servische protesten. Zo had de communistische partij PDS in Berlijn duizenden mensen op de been gebracht. De meeste demonstraties verliepen rustig. Bij eerdere betogingen in de Griekse hoofdstad Athene braken ernstige ongeregeldheden uit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.