&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[ING bank]
[Primafoon]
[Prive Roddelbox]

President Paraguay afgetreden

Van onze correspondent - SANTIAGO, maandag

De door het parlement van machtsmisbruik en moord beschuldigde Paraguayaanse president Raul Cubas is gisteren afgetreden. De Senaatsvoorzitter, Luis Macchi, zal hem opvolgen.

Het leger van Paraguay patrouilleerde in de straten van de hoofdstad Asuncion, nadat botsingen tussen voor- en tegenstanders van de president aan zes mensen het leven kostten en waarbij 200 mensen gewond raakten.

Het bij de Senaat aangeklaagde staatshoofd mobiliseerde het leger om de openbare orde te herstellen. De generaals negeerden een oproep van Macchi, die hen zaterdag met klem vroeg om geen gehoor te geven aan bevelen van Cubas.

De Senaat begon dit weekeinde met een afzettingsprocedure tegen Cubas wegens onder meer het negeren van een gerechtelijk bevel. Het staatshoofd schonk gratie aan zijn politieke bondgenoot generaal Lino Oviedo, die voor een mislukte couppoging tot tien jaar celstraf was veroordeeld. De Hoge Raad oordeelde deze amnestie onrechtmatig. Eind vorige week achtte het Huis van Afgevaardigden Cubas en Oviedo medeplichtig aan de moord op vice-president Luis Argana, die een dissidentenfractie aanvoerde binnen de regerende Colorado Partij.

De Senaat verwierp gisteren tijdens een spoedzitting alle argumenten van Cubas' advocaten en zou binnen 48 uur een stemming houden over het lot van het staatshoofd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.