&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Primafoon]
[Prive Roddelbox]
[ING bank]

Piloot veilig uit Servië gehaald

LONDEN, maandag

Voor de afgelopen zaterdag gecrashte Amerikaanse F 117A-piloot is, terwijl hij met zijn toestel neerstortte, het overleven van de gevaarlijke lancering met zijn schietstoel het allerbelangrijkste geweest. Volgens Servië is de bommenwerper neergeschoten, maar de NAVO heeft dit bevestigd noch ontkend.

De Amerikaanse vlieger, die veilig met zijn parachute op de grond was geland, werd na een zes uur durende reddingsoperatie veilig uit Servië gehaald. De piloot was met zijn voor radar niet te traceren vliegtuig op slechts 40 kilometer van de Joegoslavische hoofdstad Belgrado bij het plaatsje Budjanovci neergestort.

De NAVO wilde geen details vrijgeven over het verloop van de reddingsactie, omdat de komende dagen misschien nog soortgelijke operaties uitgevoerd moeten worden.

Bij de reddingsactie zouden, volgens militaire experts, tientallen vliegtuigen, met speciale apparatuur uitgeruste helikopters en grondtroepen ingezet zijn. "Totdat de piloot was gered, gold zijn redding als de hoogste prioriteit van alle militaire acties", volgens een NAVO-medewerker.

Het trainen van een F 117 piloot kost ongeveer negen miljoen gulden. De geavanceerde schietstoel, die zes miljoen gulden kost, is daarom uitgerust met allerhande zaken om ervoor te zorgen dat een piloot een crash en de periode tot zijn redding kan overleven. De vlieger beschikt zelfs over een vislijn. Maar het belangrijkste wapen voor een piloot is zich te verbergen voor Servische troepen tot een NAVO-helikopter arriveert om hem in veiligheid te brengen. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.