&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Primafoon]
[ING bank]
[Prive Roddelbox]

Servië brandt dorpen plat

door Frank van Vliet - BOEDAPEST, maandag

Servische troepen hebben meer dan een half miljoen etnische Albanezen in Kosovo uit hun huizen verdreven. Daarmee is meer dan een kwart van de gehele bevolking van de omstreden Servische provincie op de vlucht.

Deze cijfers werden gisteren bekend gemaakt door NAVO-woordvoerder Jamie Shea. Hij voegde daar aan toe dat het aantal vluchtelingen nog steeds snel toeneemt. De meeste burgers zijn op de vlucht voor Servische soldaten die hen voor zich uit drijven en hun dorpen in brand steken.

Volgens Shea worden hele regio's "systematisch van etnische Albanezen gezuiverd en dorpen geplunderd en in brand gestoken". De zegsman meent dat Kosovo "op de rand van een menselijk drama staat, zoals we dat in Europa niet meer hebben gezien sinds de Tweede Wereldoorlog."

Een van de meest gruwelijke berichten is afkomstig van Kosova Press, het nieuwsbureau van het Albanese rebellenleger UCK. Daarin wordt gesproken over de lijken van 33 vermoorde Albanezen die in de rivier tussen Orahovac en Djakovica lagen.

Menselijk schild
In de hoofdstad Pristina zouden twintig leraren van een school zijn vermoord voor de ogen van hun leerlingen. Er zijn ook claims dat de Albanese burgers gebruikt worden als menselijk schild bij potentiële NAVO-doelen.

Betrouwbare berichten uit Kosovo ontbreken voor een groot deel omdat slechts een handjevol westerlingen nog in het gebied vertoeft. Internationale hulpverleners en journalisten worden door de Serviërs geweerd.

De buurlanden Albanië, Macedonië en de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro dreigen inmiddels overstroomd te worden door vluchtelingen. Ze hebben gruwelijke verhalen te vertellen. Ouders zouden voor de ogen van hun kinderen zijn doodgeschoten en wat opvalt is dat vaak de mannen in de weerbare leeftijd ontbreken. "Wat gebeurt er met de mannen tussen de 16 en 60 jaar, dat is de vraag die snel beantwoord moet worden", aldus Shea.

In een poging de etnische schoonmaak te stoppen, heeft de NAVO gisteren bekendgemaakt dat onder de 44e breedtegraad, die 100 kilometer ten zuiden van Belgrado loopt, op tanks en troepen, die zich daar bevinden, geschoten zal worden.

NAVO-vliegtuigen patrouilleren nu ook in het luchtruim van Macedonië uit vrees voor Servische aanvallen. De regering in Skopje heeft gevraagd met spoed toe te kunnen treden tot de NAVO. De angst voor Belgrado zit diep in Macedonië, dat ook grote groepen Serviërs en Albanezen binnen zijn grenzen heeft.

Ook het straatarme Albanië kampt met de vluchtelingenstroom. Servië opende gisteren twee nieuwe grensovergangen, Rush en Parades. Binnen mum van tijd waren 20.000 ontheemden het land binnengetrokken.

In de grensplaats Morin kwamen dit weekeinde rond de 5000 berooide Kosovaren aan. Het merendeel vrouwen en kinderen, sommigen zelfs blootsvoets. De vluchtelingen vertelden dat ze zes brandende dorpen, Iran, Landovic, Celine, Radobrav, Nagafc en Brestovc waren gepasseerd. Ook zouden ze door Servische benden zijn beroofd.

In de plaats Kukes zou de situatie dramatisch zijn. Honderden vluchtelingen bivakkeren daar 's nachts op straat. De lokale bevolking heeft geen plek meer in haar huizen om nieuwe gasten op te nemen.

Tirana heeft de internationale gemeenschap dringend om steun gevraagd. Het arme en slecht georganiseerde land kan deze stroom vluchtelingen niet aan.

Etnisch Albanese kinderen, zittend in een vrachtwagen, ontvluchten Kosovo, onzeker wat er met hun achtergebleven huizen gebeurt.

FOTO: Reuters






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.