&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Netaspect]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]
[World OnLine]

Nederlander loopt per jaar 480 km

Van onze correspondent - DEN HAAG, maandag

Uit het cijferjaarboek 1998 van de Voetgangersvereniging blijkt dat de Nederlanders per jaar gemiddeld de afstand van Amsterdam naar Parijs te voet afleggen, ofwel 480 kilometer. Nederlanders blijken meer te lopen dan de gemiddelde Europeaan, die op 438 kilometer per jaar blijft steken.

Volgens de vereniging verplaatsen we ons 75 minuten per dag. Bijna de helft van die tijd zitten we in de auto. Met de benenwagen gaan we ruim een kwartier per dag en we fietsen minder dan een kwartier per dag. De rest wordt doorgebracht in het openbaar vervoer. Een derde van de tijd die wordt gelopen, gaat verloren met het naar en van de auto lopen of naar bus of trein.

Van het aantal verplaatsingen in Nederland is vijftien procent woon-werkverkeer en 22 procent gaat op aan winkelen. Lopen blijkt gevaarlijker dan autorijden. De kans op een ongeluk is per afgelegde kilometer vier keer zo groot.

Gerekend in tijd is lopen echter weer veiliger, want per uur vallen er in het autoverkeer twee maal zoveel slachtoffers als onder voetgangers.

Het gebruik van een bromfiets blijft link. Vergeleken met een automobilist is de kans op letsel bijna honderd keer zo groot.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.