&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Netaspect]
[Rabobank]
[CMG]
[Deloitte & Touche]
[Eurocard Mastercard]

Bom Scholte lijkt bedoeld voor advocaat

door Martijn Koolhoven - AMSTERDAM, maandag

Justitie beschikt over sterke aanwijzingen dat de geruchtmakende bomaanslag in 1994 op kunstschilder Rob Scholte berust op een misverstand. Niet de kunstenaar, die zijn beide benen verloor, maar de Amsterdamse topadvocaat Oscar Hammerstein zou het doelwit zijn geweest van de aanslag.

Justitie is een misdaadsyndicaat op het spoor die vermoedelijk achter de bomaanslag zit en zich heeft vergist bij het uitvoeren van deze geplande liquidatie. Het lijkt er nu op dat de bomplaatsers de auto van Rob Scholte hebben aangezien voor die van Hammerstein.

Hammerstein en Scholte woonden ten tijde van de aanslag op een steenworp afstand van elkaar, reden allebei een donkerblauwe BMW uit de 3-serie in nagenoeg dezelfde uitvoering (alleen de velgen verschilden). Bovendien vertoonden de letter/cijfercombinatie van de beide kentekens gelijkenissen.

Een grootscheeps onderzoek naar de daders is momenteel in volle gang. Justitie richt zich daarbij met name op een groep Noord-Hollanders die de bomaanslag in opdracht van het misdaadsyndicaat zou hebben voorbereid en uitgevoerd. Het gaat om jongelui uit het vechtschoolcircuit, die eerder met justitie in aanraking zijn geweest voor het plegen van ernstige geweldsdelicten. Een van de jongens is een zoon van een politie-commissaris.

Niet eerder is echter een verband gelegd tussen deze groep jonge criminelen en het misdaadsyndicaat waarvoor zij de opdracht uitvoerden. Dit syndicaat houdt zich bezig met de handel in verdovende middelen.

De aanslag op top-advocaat Oscar Hammerstein zou zijn bedoeld om hem het zwijgen op te leggen over de vermeende betrokkenheid van cliënten van hem bij het witwassen van drugsgelden.

Hammerstein raakte enkele jaren geleden in opspraak toen justitie hem oppakte op verdenking van valsheid in geschrifte ten behoeve van een vermeende witwas-transactie, maar de rechtbank sprak hem vrij. Op het moment van de bomaanslag op Rob Scholte was Oscar Hammerstein juist ontslagen van zijn voorlopige hechtenis en maakte hij zich op voor de behandeling van zijn strafzaak. Hij had in die periode de politie in Amsterdam al verschillende keren gemeld dat hij ernstig werd bedreigd.

Ook na de geruchtmakende aanslag op Rob Scholte stapte de advocaat naar de politie met de mededeling dat er sprake moest zijn van een misverstand. Op dat moment heeft de politie echter nooit enig tastbaar bewijs gevonden dat dit verhaal kon staven.

Zomer vorig jaar bereikte de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de politie Amsterdam-Amstelland onverwacht gedetailleerde informatie over de toedracht en het motief voor de bomaanslag. Na een verkennend onderzoek van enkele maanden in het criminele milieu, dat nieuwe aanwijzingen opleverde, besloot justitie oktober vorig jaar een grootschalig onderzoek te beginnen naar de vermoedelijke dadergroep.

Hammerstein, die al enkele maanden op de hoogte is van het onderzoek dat nu loopt, zag zich aanvankelijk gesteund in de eerdere verklaringen die hij over de toedracht van de bomaanslag had afgelegd. Recent is de advocaat echter op deze visie teruggekomen en acht hij het toch onwaarschijnlijk dat de bomaanslag voor hem zou zijn bedoeld.

Justitie wil inhoudelijk geen commentaar geven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.