&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[World OnLine]
[Netaspect]
[Deloitte & Touche]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[Rabobank]

Geding niet-rokers
tegen universiteit

door Jolande Westdorp-Van der Graaf
ROTTERDAM/AMSTERDAM, maandag

Niet-rokers slepen de Rotterdamse Erasmus Universiteit deze week voor de rechter omdat er niet zou worden opgetreden tegen massale schendingen van het rookverbod.

Ook het Academische Medisch Centrum in Amsterdam riskeert een 'rook-rechtszaak' omdat daar de Tabakswet zou worden overtreden.

Het kort geding tegen de Rotterdamse universiteit is aangespannen door de landelijke niet-rokersvereniging CAN en dient donderdag in Rotterdam. De vereniging kwam tot de ontdekking dat het, net als in Amsterdam, vooral de studenten en medewerkers van de medische faculteit op het Erasmus-complex zijn die het rookverbod op grote schaal aan hun laars te lappen.

Na jarenlang vruchteloos onderhandelen en een stroom aan gezondheidsklachten door studenten en personeelsleden moet de kwestie volgens CAN-voorzitter Fons Nijpels hard aan de kaak worden gesteld. "Er mogen op de Erasmus Universiteit overal bordjes 'verboden te roken' hangen, het neemt niet weg dat men op talloze plaatsen maar sigaretten opsteekt", zegt Nijpels. "De universiteit treedt daar uitermate laks tegen op. Als het parkeerbeleid zo streng kan worden nageleefd, dan kan dat ook met het rookbeleid."

Nijpels noemt het 'extra schrijnend' dat juist de gezondheidsinstellingen op de universiteiten doodleuk over het anti-rookbeleid stappen. "Wij overwegen daarom serieus om ook een juridische procedure tegen het Amsterdams Academisch Medisch Centrum aan te spannen."

Gewonnen
De niet-rokers geloven heilig in de overwinning. Sinds de Tabakswet negen jaar geleden werd ingevoerd, heeft CAN vijf rechtszaken aangespannen die alle door de niet-rokers werden gewonnen. Indien de rechter als vonnis het betalen van een dwangsom voor elke overtreding oplegt, willen de anti-rokers opnieuw naar de rechtbank stappen om die bedragen daadwerkelijk op te eisen.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse universiteit wordt wel degelijk een actief anti-rookbeleid gevoerd. "De grote moeilijkheid is dat het gaat om een gedragsverandering. Bovendien geeft de wetgever ons weinig mogelijkheden om rokers te straffen. Er bestaan nu eenmaal geen sancties."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.