&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
29 maart 1999

 


[Deloitte & Touche]
[Rabobank]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[Netaspect]

Kankerfonds: Effect
diëten onderzoeken

door René Steenhorst - AMSTERDAM, maandag

Het Koningin Wilhelminafonds overweegt wetenschappelijk onderzoek naar het effect van alternatieve diëten op de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Het voornemen daartoe is het afgelopen weekeinde uitgesproken na afloop van het tweedaagse jubileumcongres met ruim tienduizend bezoekers in de RAI te Amsterdam.

Genezen
Hoewel tijdens het congres opmerkelijk veel belangstelling bestond voor alternatieve behandelmethoden en vele duizenden mensen met kanker zeggen baat te hebben bij onder meer het Houtsmuller-dieet en het Moerman-dieet, is het effect wetenschappelijk gesproken nog altijd zeer omstreden.

Voor- en tegenstanders van deze methoden citeren beiden al jaren achtereen literatuur die hun standpunten zouden onderschrijven.

Zowel dr. A.J. Houtsmuller als de Moerman Vereniging hebben inmiddels afstand genomen van hun bewering dat hun methoden ziekten als kanker zouden kunnen genezen. Wel houden zij overeind dat de specifieke diëten een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van het leven van ernstig zieken.

De Nederlandse Kankerbestrijding/KWF wil nu nagaan of een studie naar het effect van dergelijke diëten haalbaar is. Dat bevestigt directeur voorlichting M. Heshusius: "Als eerste stap zou een gedegen literatuurstudie verricht moeten worden. Waarschijnlijk komt daaruit naar voren dat er nog te veel onduidelijkheden zijn voor echte conclusies. Maar die inventarisatie kan wel een aanzet geven voor verder onderzoek naar het effect van een alternatieve methode."

Boycot
Het KWF zegt het van groot belang te vinden dat zo'n studie zo breed mogelijk wordt opgezet. Monda Heshusius: "Dus met vertegenwoordigers van zowel het reguliere als het alternatieve circuit. Zodat de uitkomsten, hoe deze ook mogen luiden, voor alle partijen aanvaardbaar zijn."

De kankerbestrijding zal dan ook op korte termijn vertegenwoordigers uitnodigen van het reguliere en alternatieve voedingscircuit, maar ook huisartsen, kankerspecialisten, klinisch psychologen en het ministerie van Volksgezondheid: "We proberen een zo breed mogelijke bereidheid te mobiliseren tot serieus onderzoek."

Het voornemen van de Nederlandse Kankerbestrijding sluit volledig aan bij de door het NIPO gepeilde mening van 73 procent van de Nederlandse bevolking, dat zowel alternatieve als reguliere geneeswijzen effect hebben bij het bestrijden van ziekten. Zo'n 81 procent van de Nederlanders vindt dat alternatieve en reguliere artsen zouden moeten samenwerken.

De Vereniging tegen Kwakzalverij die het 50-jarig jubileumcongres van de Nederlandse Kankerbestrijding vanwege de aanwezigheid van alternatieve artsen boycotte, verzet zich hevig tegen zo'n samenwerking tussen reguliere en alternatieve artsen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.