&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Manchester houdt Inter op 1-1

door Henk Evenblij - MILAAN, donderdag

Heel Manchester United sprong een gat in de lucht. De Engelsen konden gisteravond hun geluk dan ook niet op. In het zeer vijandig gestemd Milaan werden de halve finales van de Champions League bereikt. Kort voor tijd was het invaller Paul Scholes die de gelijkmaker (1-1) scoorde en Internationale FC in diepe rouw dompelde. Ook met Ronaldo in de ploeg waren de Milanezen niet in staat om de Red Devils van de laatste vier weg te houden. De Braziliaan hield het een uurtje vol en kwam tot weinig heldendaden. De lange afwezigheid eiste zijn tol en heel Inter zat na afloop dan ook in zak en as. De miljoenenploeg valt dit seizoen buiten alle prijzen.

Zelden stond er zo'n druk op een Europacupwedstrijd als juist deze Inter-Manchester United. Het verdere voetballeven van de Milanezen hing er immers vanaf. Daarom werd alles uit de kast gehaald om Ronaldo aan de start te krijgen van deze kraker in San Siro waar een paar duizend Engelse supporters met een geldig kaartje nog wel in eerste instantie buiten de poorten werden gehouden. De Italianen trokken de hele boekenkast open, want Manchester United moest koste wat het kost een kopje kleiner gemaakt worden. Alle middelen zouden daarvoor gebruikt worden. En het moet gezegd: de Franse arbiter waar vooraf nog enige twijfel werd uitgesproken door de Mancunians leidde voorbeeldig.

• Jaap Stam (rechts), de robuuste verdediger van Manchester United, komt te laat om een schot van Ivan Zamorano te blokkeren. Ook de Chileen kon niet voorkomen dat Inter in eigen huis werd uitgeschakeld.

FOTO: REUTERS

Grote vraag was natuurlijk of Ronaldo, die dit seizoen zijn miljoenen nog niet heeft waar kunnen maken, Jaap Stam de stuipen de op het lijf zou jagen. Maar de Braziliaan had meer te maken met Henning Berg, de Noor die net als Stam Ronaldo weliswaar geen seconde uit het oog verloor, maar van een permanente bewaking van 'Il Fenomeno' was geen sprake. De 80.000 tifosi hoopten op bevliegingen van de wereldster, maar groot waren zijn daden in de eerste helft niet of het moet halverwege zijn geweest toen hij Stam met een geniale beweging uitspeelde.

Inter kende een hele sterke openingsfase, maar de belangrijke eerste goal bleef maar uit, hoewel vooral Ivan Zamorano, die net als Roberto Baggio als bliksemafleider voor Ronaldo fungeerde, daar een paar maal dichtbij was. De mooiste gelegenheid voor de Milanezen deed zich halverwege de eerste helft voor. De pegel van Zanetti spatte echter achter de kansloze Peter Schmeichel tegen de paal en heel San Siro kreunde van ellende.

Manchester United liet zich echter niet van de wijs brengen. Het liet zien dat het wekelijks topwedstrijden uitvecht in de premier league. Grote mogelijkheden werden echter niet afgedwongen of het moest Andy Cole zijn die na een rush van Johnny Johnson, de andere Noor bij de Red Devils keihard overschoot. Opdracht van manager Ferguson was om vooral rustig te blijven in de heksenketel, waar de Argentijn Diego Simeone al snel met een blessure vervangen moest worden.

Maar de ene, belangrijke goal bleef maar uit voor Inter. Zo stond Schmeichel net op de goede plek toen Ronaldo loeihard uithaalde. De eerste 45 minuten waren aan hem voorbij gegaan. Ook aan scheidsrechter Veissiere, die vlak na rust weigerde de bal op de stip te leggen toen Ronaldo bij Johnson in de heupzwaai werd genomen. Een thuisfluiter was de Fransman beslist niet. Hij doorzag alle foefjes van de Italianen die zijn bloed op een gegeven moment wel konden drinken toen Ze Elias zich over een graspol liet vallen. Het onrustige spel van de Nerazzuri was een kolfje naar de hand van Manchester United dat zich steeds sterker voelde en met de minuut dichterbij de halve finales kwam.

Zo leek het althans toen ook Ronaldo er na een kwartiertje de brui aan gaf. De Braziliaan had koud zijn trainingspak aan toen een ongelooflijke blunder van United-captain Roy Kean de 1-0 inleidde van invaller Ventola. San Siro ontplofte en ging nog massaler achter Inter staan. Immers, er waren nog dik twintig minuten te spelen en een verlenging, dat proefde je op een gegeven moment, zat er gewoon aan te komen.

Maar dan had Ze Elias op acht minuten voor het einde de grote kans moeten pakken. Alleen voor Schmeichel schoot de Braziliaan tot ontzetting van de 80.000 toeschouwers naast. Nee, dan deed Paul Scholes het even later beter. Drie minuten voor tijd loodste hij United naar de halve finales. En nog verdiend ook.

Kwartfinales, tweede wedstrijd: Inter Milaan (Ita) - Manchester United (GBr) 1-1 (0-0). 63. Ventola 1-0, 88. Scholes 1-1. Scheidsrechter: Veissière (Fra). Toeschouwers: 65.000. Gele kaart: Bergomi, Ze Elias, Silvestre, Colonnese (Inter), Johnsen, Phil Neville (Manchester).

Inter: Pagliuca; Colonnese, Bergomi (69. Moriero) en West; Zanetti, Cauet, Simeone (32. Ze Elias), Baggio en Silvestre; Ronaldo (60. Ventola) en Zamorano.

Manchester United: Schmeichel; Gary Neville, Stam, Berg en Irwin; Beckham, Keane, Johnsen (77. Scholes) en Giggs (82. Phil Neville); Cole en Yorke. Eerste wedstrijd: 0-2.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.