[Prive Roddelbox]
[Eurocard Mastercard]

Titelverdediger Real sneuvelt in Kiev

KIEV, donderdag

Real Madrid zal de titel in de Champions League niet prolongeren. De Spanjaarden gingen gisteren in de kwartfinales uit bij Dinamo Kiev ten onder (2-0), terwijl de eerste wedstrijd gelijk was geëindigd (1-1). Sjevtsjenko, die twee weken geleden ook al had gescoord, vervulde de functie van beul met twee doelpunten.

Clarence Seedorf begon bij Real in de basis, maar werd drie minuten na de openingstreffer gewisseld voor de Kroatische goalgetter Davor Suker. Veel hielp dat niet, aangezien Sjevtsjenko elf minuten voor tijd de genadetik uitdeelde. Hij profiteerde van een vergissing van doelman Illgner.

Eerder had hij gescoord uit een strafschop, waarbij Illgner ook al een negatieve rol had gespeeld. De Duitser eroorzaakte de penalty door de aanvaller onderuit te halen. Extra zuur voor Illger was het dat hij de inzet van Sjevtsjenko in eerste instantie stopte, maar de Oekraïner bleek koel in de rebound.

Het enige front waarop de Koninklijke goed scoorde was dat van de gele kaarten: vier tegen nul. Illgner, Jarni, Hierro en Redondo gingen op de bon. Hierro had in de eerste helft de bal dan wel in het Kiev-doel gekopt, maar dat doelpunt werd afgekeurd.

Juventus kwam goed weg, uit bij Olympiakos. Al na twaalf minuten maakte Gogic 1-0, hetgeen de Grieken een halve-finaleplaats zou opleveren. In Turijn had Olympiakos met 2-1 verloren, waardoor het uitdoelpunt de doorslag had gegeven. Had gegeven, want vijf minuten voor het einde zorgde Conte voor de gelijkmaker: 1-1, de Italianen verder. Edgar Davids speelde het gehele duel.

Bayern München had van alle kwartfinalisten het eenvoudigste avondje. De ploeg had thuis al met 2-0 gewonnen van de landgenoten van Kaiserslautern. De trainer van de kampioen, Otto Rehhagel, had naar aanleiding van dat resultaat nog gezegd dat er nog hoop was voor zijn team. Niet dus: 0-4.

Al na 22 minuten leidde Bayern woensdag met 0-2, door treffers van Effenberg (strafschop) en Jancker. De Zwitserse arbiter Meier gaf de penalty naar aanleiding van een overtreding van Hrutka. Die trok aan de noodrem ten koste van Jancker, waarna Meier niets anders kon doen dan Hrutka met rood heenzenden en Bayern een buitenkansje aanbieden. Voor rust kwamen de bezoekers zelfs nog op 0-3, dank zij opnieuw Jancker. Basler maakte er na rust 0-4 van.

Effenberg meldde met enig cynisme dat de opponenten acht minuten lang goed hadden gespeeld. ,,Daarna hebben wij onze routine uitstekend gebruikt.'' Ploeggenoot Basler vond de rode kaart van Hrutka een breekpunt. ,,Dat was voor ons een groot voordeel.''

Dynamo Kiev (Oek) - Real Madrid (Spa) 2-0 (0-0). 63. Sjevtsjenko 1-0 (strafschop), 80. Sjevtsjenko 2-0. Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 80.000. Gele kaart: Jarni, Illgner, Hierro, Redondo (Real).

Olympiakos Piraeus (Gri) - Juventus (Ita) 1-1 (1-0). 12. Gogic 1-0, 85. Conte 1-1. Scheidsrechter: Merk (Dui). Toeschouwers: 55.000. Gele kaart: Anatolakis, Karapialis (Olympiakos), Di Livio, Montero, Davids, Conte, Deschamps (Juventus).

FC Kaiserslautern (Dui) - Bayern München (Dui) 0-4 (0-3). 9. Effenberg 0-1, 22. Jancker 0-2, 39. Jancker 0-3, 56. Basler 0-4. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 31.200. Rode kaart: 8. Hrutka (Kaiserslautern). Gele kaart: Effenberg, Linke (Bayern München).