&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Cruz ware plaaggeest voor onmachtig Cambuur

door Sieb Oostindie - LEEUWARDEN, donderdag

Met een fraaie zegereeks stoomt Feyenoord vastberaden af op het kampioenschap. Soms gaat het wat moeizaam, soms wordt het geluk wat laat afgedwongen. Gisteravond was het allemaal anders. In Leeuwarden zette Cambuur tien minuten lang zijn tanden in de tegenstander en kwamen de Friezen zelfs met 1-0 voor. Daarna schoten de Rotterdammers evenwel binnen een half uur vijf keer uit hun slof: 1-5.

Vooral de laatste treffer liet de tegenstander in stomheid achter. De 1-5 van Julio Ricardo Cruz was van ongekende schoonheid. De Argentijn zag uit zijn ooghoeken dat doelman Wim de Ron iets te ver voor zijn goal stond en lepelde de bal van ruim 30 meter met links over de goalie heen. Met de briljante treffer onderstreepte de Argentijn zijn meerwaarde voor Feyenoord. "En hij kan alleen nog maar beter worden", zei trainer Leo Beenhakker bewonderend.

Feyenoorder Kees van Wonderen zet met zijn schijnbeweging tegenstander René van Rijswijk op het verkeerde been. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd tegen Cambuur, dank zij een dol half uurtje, eenvoudig met 1-5.

FOTO: HANS VAN TILBURG

De discussies rond de Zuid-Amerikaanse spits zijn zo langzamerhand verstomd. Julio Cruz lijkt zich steeds meer op zijn gemak te voelen bij Feyenoord en heeft zijn uitbarstingen op het veld tegenwoordig onder controle. "Hij is langzamerhand een teamspeler geworden die daar bovenop zijn extra klasse heeft. Tegen De Graafschap en Vitesse werd hij nog regelmatig afgezaagd. Hij lag in de kreukels en zat er deze week eigenlijk een beetje doorheen. Ook mentaal. Dan toont hij zijn klasse vanavond toch weer", aldus de succesvolle trainer.

Feyenoord leek aanvankelijk een moeilijk avondje tegemoet te gaan en kwam zelfs via Van Utrecht op 1-0 achter. De Rotterdammers hervonden zich, zonder de eerste 45 minuten tot goed voetbal te komen. Maar gek genoeg was elke aanval raak. Zelfs uit situaties die eigenlijk totaal geen kansen waren scoorden Van Gobbel, Kalou, Tomasson en Cruz.

Het mooiste moment moest toen nog komen. Diezelfde Cruz schoot de 1-5 binnen toen half Friesland al aan het koffie drinken was in de catacomben. Zelfs de Rotterdammers stonden perplex van de eigen productiviteit en gooiden de handen uit ongeloof voor de eigen ogen.

De tweede helft was een formaliteit. Toen ging het aan Rotterdamse kant zo verschrikkelijk makkelijk, dat de concentratie langzaam wegvloeide en het logische gevolg was dat drie Rotterdamse kansen onbenut bleven. "Menselijk gezien begrijpelijk. Professioneel gezien heb ik er wat moeite mee", zei Beenhakker. "Komen we de duels bij Willem II en AZ redelijk door, dan kunnen we langzaam gaan aftellen voor de titel", wist de trainer, die onderhand ook al druk bezig is met volgend seizoen, waarin "langzamerhand ook aan de Champions League mag worden gedacht."

Beenhakker leverde in november al vier namen in bij het management van de club. "Twee spelers voor de zijkant en twee spelers voor de as. Allemaal Nederlanders", verklapte hij gisteravond. Jan de Visser is inmiddels binnengehaald, twee andere namen zijn nog onduidelijk en wat Michael Mols betreft hielden de Rotterdammers altijd een vinger aan de pols. Van de spits was eigenlijk van begin af aan duidelijk dat hij onbetaalbaar was in het buitenland een veelvoud kon verdienen in vergelijking met de salarissen die in Nederland betaald worden. Wat dat betreft maakte het telefoontje van manager Rob Jansen afgelopen maandag aan Beenhakker aan alle ijdele hoop een eind. "Wij waren in Mols geïnteresseerd en zijn dat nog steeds. Maar we hebben van Rob gehoord dat hij zeker niet naar Feyenoord komt." Datzelfde gold overigens voor AZ, dat eveneens had gehoopt de spits te kunnen inlijven.

Renovatie Kuip

Het stadion van Feyenoord, De Kuip, zal voor een bedrag van dertig miljoen gulden gerenoveerd worden met het oog op het Europees kampioenschap voetbal in 2000, dat door Nederland en België wordt georganiseerd. Het bedrag moet opgehoest worden door Feyenoord en de NV Stadion Feijenoord. De gemeente zal zich garant stellen voor de investering, maar moet nog wel groen licht geven. Volgende maand zal begonnen worden met de werkzaamheden. Er komen onder meer twintig skyboxen bij in De Kuip.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.