&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

IOC rekent op Willem-Alexander

door Raymond Kerckhoffs en Bert Schaap - LAUSANNE, donderdag

Met het royeren van zes leden en een aantal ingrijpende structurele maatregelen, waarin meer ruimte is voor democratie, hoopt het Internationaal Olympisch Comité de Nederlandse politiek te hebben overtuigd dat prins Willem-Alexander na de recente corruptieschandalen toch moet aanblijven als IOC-lid.

Stilletjes rekent het college erop dat de prins plaatsneemt in de op korte termijn samen te stellen groep IOC 2000. Deze studiegroep gaat de structuur en de procedures van het IOC onderzoeken en komt daarna met aanbevelingen om van het logge orgaan een moderne organisatie te maken.

Prins Willem-Alexander op een archieffoto met IOC-voorzitter Samaranch. Het IOC hoopt dat de prins wil meewerken aan de hervormingen binnen de organisatie.

FOTO: ANP

"Via deze studiegroep kan de prins in een IOC intreden dat hij zelf kan hervormen", liet hoofdbestuurslid Jacques Rogge weten. "Met zijn jonge en moderne ideeën kan hij een grote bijdrage leveren aan structuurhervormingen."

Ook de Nederlandse IOC-leden Hein Verbruggen en Anton Geesink zijn van mening dat Willem-Alexander volgens planning medio juni officieel benoemd kan worden tot IOC-lid. "De bijna unanieme stemming tegen de zes IOC-leden geeft aan dat wij zelfreinigend te werk willen gaan. Ik heb goede hoop dat er nu omstandigheden geschapen worden waardoor de Prins lid blijft", gaf Verbruggen aan.

De Canadees Dick Pound, die het onderzoek naar de corrupte leden leidde, zei: "Deze stappen zijn een indicatie dat het IOC serieus bezig is met de toekomst. Ik reken erop dat de prins hierdoor overtuigd is en ons trouw blijft."