&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Autosite]
[Eurocard Mastercard]
[Prive Roddelbox]

Olympische familie uitgedund

Door Raymond Kerckhoffs en Bert Schaap - LAUSANNE, donderdag

De ketters verdwenen door de achterdeur, de hogepriesters van de internationale sport keerden weer terug op aarde. In het Palais de Beaulieu in Lausanne werd meedogenloos afgerekend met de zondaars in de IOC-familie. Met overgrote meerderheid van stemmen werden zes leden geroyeerd en sprak het congres zijn onvoorwaardelijke steun uit aan het adres van voorzitter Juan-Antonio Samaranch.

Na een bijeenkomst van zeven uur achter gesloten deuren daalden de overgebleven leden van de brede marmeren trappen af richting uitgang. De een triomfantelijk, de ander met gepaste schaamte. Marc Hodler, die de omkopingsaffaire rond de kandidatuur van Salt Lake City aanzwengelde, cynisch: "Alleen de kleine jongens zijn gesneuveld." Zijn collega Anton Geesink: "Het IOC moest weer een eenheid worden. Maar ik vind het voor deze leden jammer dat zij moeten vertrekken."

Dick Pound maakte onder overweldigende belangstelling het royement van zes IOC-leden openbaar. "Het is puur toeval dat deze leden uit 'kleine' landen komen."

FOTO: GLENN WASSENBERGH

Het royement van Agustin Arroyo (Ecuador), Zein El Abdin (Soedan), Jean-Claude Canga (Congo), Lamine Keita (Mali), Sergio Fantini (Chili) en Paul Wallwork (Samoa) vormde het hoogtepunt van een dag waarop de sfeer in het congrescentrum ronduit grimmig was. "Zij zijn geroyeerd omdat hun handelwijze niet in overeenstemming was met het Olympic Charter", verklaarde vice-voorzitter Dick Pound. "Het is puur toeval dat deze leden uit 'kleine' landen komen."

Ten aanzien van de onder vuur liggende grote vissen als Phillip Coles (Australië) en Un Yong Kim (Korea) werden geen nadere sancties aangekondigd. Die taak berust op de schouders van een nog te vormen Ethische Commissie en hangt af van eventuele nieuwe beschuldigingen.

Terwijl diverse IOC-leden in de wandelgangen hun visie gaven, was Juan-Antonio Samaranch al richting hotel vertrokken. Waarschijnlijk met een brede glimlach op zijn gelaat. De eerste dag van de historische sessie werd een duidelijke overwinning voor de zwaar belaagde preses. Eens te meer manifesteerde de IOC-voorzitter zijn kwaliteiten van fysiotherapeut. Tijdens zijn openingsspeech masseerde hij zijn achterban met al het moois dat er sinds zijn aanstelling in 1980 was gerealiseerd. Pas daarna ging hij over tot de orde van de dag.

"Wij zijn helaas te laks geweest om volledig te begrijpen welke veranderingen er binnen het IOC plaats vonden", aldus de preses. "Met name met betrekking tot de aanwijzing van de olympische steden. Niemand dacht er aan dat een aantal van onze leden met hun gedrag het IOC in diskrediet zou kunnen brengen. Ergo, in een crisis zou storten die bijna vernietigend was voor de reputatie en de geloofwaardigheid van alle leden en de totale organisatie. Het is van vitaal belang dat jullie de omvang van deze crisis begrijpen. Het gaat nu niet meer om de kandidaatsteden, maar om het IOC zelf. Wij worden veroordeeld en wij moeten een oordeel vellen. Het IOC zit in de beklaagdenbank. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van deze crisis en ik accepteer, met jullie steun, mijn taak om het IOC door deze crisis heen te leiden."

Dat moet gebeuren aan de hand van vier voorstellen:

• Het schoonmaken van het eigen huis door te stemmen over de voor royement voorgedragen leden.

• Speciale regels ten aanzien van de toewijzing van de Winterspelen van 2006.

• De installatie van een Ethische Commissie, die het IOC adviseert en begeleidt op een manier die in overeenstemming is met internationale maatstaven. Deze commissie dient te worden samengesteld uit IOC-leden en zwaargewichten uit de internationale politiek en het bedrijfsleven.

• Door middel van betere communicatie wil het IOC het grote publiek meer inzicht geven in haar werkzaamheden.

De installatie van IOC 2000: een studiegroep die de structuur en procedures van het IOC bestudeert en aanbevelingen doet ten aanzien van noodzakelijke hervormingen. Een voorlopig rapport wordt medio juni op het IOC-congres in juni in Seoel gepresenteerd. Voor het eind van het jaar dient de eindrapportage te worden besproken. Deze groep krijgt een zo breed mogelijk mandaat.

Samaranch: "Alleen met deze ingrijpende maatregelen kunnen wij de reputatie en de status van het IOC restaureren. Ik ben er van overtuigd dat wij in de toekomst onze onafhankelijkheid ten opzichte van de commercie, de politiek en andere factoren dienen te bewaren."

De daaropvolgende geheime stemming werd één grote overwinning voor de Spanjaard. Met 86 stemmen voor, 2 tegen en één onthouding spraken de leden hun vertrouwen uit in de voorzitter.

"Dit is het einde van het begin", concludeerde Dick Pound, een van de vier rechterhanden van Samaranch. "Vanaf nu kunnen wij ons concentreren op de toekomst."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.