&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Ritsma onderscheiden
voor pionierswerk

Van onze Telesportredactie - AMSTERDAM, donderdag

Bewonderd, vervloekt, verketterd, onderscheiden. Rintje Ritsma doorliep verschillende stadia sinds hij in 1996 uit de kernploeg stapte en als eerste Nederlandse schaatser een commerciële ploeg het levenslicht liet zien. De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond keerde zich tot de rechtbank aan toe tegen hem, bondscoach Henk Gemser verklaarde hem openlijk de (sportieve) oorlog en zijn plannen tot verdere commercialisering worden tot op de dag van vandaag gedwarsboomd door de KNSB, maar het baanbrekende werk dat de Lemster verrichtte leverde hem gisteren wèl een bevordering tot Officier in de Orde van Oranje Nassau op.

Tussen zijn oma (l) en zijn moeder geniet Rintje Ritsma van zijn nieuwste onderscheiding.

Foto: Hans van Tilburg.

De meest succesvolle allroundschaatser uit de geschiedenis, met vijf Europese en drie wereldtitels (plus twee wereldtitels op de 1500 en 5000 meter tijdens de WK afstanden van 1997 in Warschau) achter zijn naam, was met stomheid geslagen toen de burgemeester van Lemsterland, Jo Bosma, hem tijdens een huldiging de versierselen opspeldde. "Hij heeft als zelfstandig ondernemer buitengewone topprestaties geleverd en is daarmee een voorbeeld van anderen geweest", aldus de burgervader. Ritsma (28) wist niet wat daarop te antwoorden. "Deze onderscheiding is iets heel aparts. Ik ben hier bijzonder blij mee en vind het een enorme eer. Verder sta ik met mijn mond vol tanden."

Leen Pfrommer en Ard Schenk gingen hem voor als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ids Postma, Gianni Romme en Marianne Timmer werden na de succesvolle Olympische Spelen van Nagano benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.