&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Financiën]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Matchbank]
[Netaspect]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[Primafoon]

Ruim 100.000 wao'ers
hebben nooit gewerkt

Van onze economische redactie -ROTTERDAM, donderdag

Steeds vaker gaan uitkeringen voor arbeidsongeschikten naar jonge mensen onder de 35 jaar die nog nooit hebben gewerkt. Het aantal uitkeringen aan zogeheten 'vroeggehandicapten' is tussen 1990 en 1998 met een kwart gestegen. Ongeveer de helft van alle arbeidsongeschikten (115.000) onder de 35 jaar behoort nu tot deze groep.

Dit stellen de economen L. Aarts en Ph. de Jong na onderzoek van de cijfers van het Landelijk Instituut Sociale Zekerheid (LISV). De economen hebben niet onderzocht waarom meer jongeren een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen.

Verder ontdekten de onderzoekers dat het aantal mensen dat vorig jaar een wao-uitkering ontving, niet met 4,4% maar met 2,5% is gestegen. Dat zou komen door dubbeltellingen.

Vroeggehandicapten zijn vooral mensen die op hun achttiende al een jaar arbeidsongeschikt zijn. Zo'n 7,5% van deze groep heeft een geboren aandoening waardoor werken onmogelijk is. Ruim de helft (54%) van de vroeggehandicapten zijn jongeren met een psychische aandoening. Bij 12% is de aandoening niet bekend of onvoldoende omschreven.

De vroeggehandicapten krijgen geen wao-uitkering meer, maar een Wajong-uitkering. Zij vallen onder de Wet ArbeidsongeschiktheidsvoorzieningJonggehandicapten.

Volgens de onderzoekers gaat het om een "afgeschreven groep". Volgens Aarts en De Jong hebben veel maatregelen die het kabinet heeft voorgesteld om het aantal wao'ers in toom te houden alleen gevolgen voor de werkgever, werknemer, arbodienst of uitvoeringsinstelling. De 'Wajongeren' die nog nooit hebben gewerkt merken er echter niets van.