&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[ING bank]
[Autosite]
[KPN Business Center]
[Beurstip]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[ING Bank]

Van Leer start het jaar
met stevige tegenwind

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Het verpakkingsconcern van Leer is het jaar 1999 met tegenwind begonnen. Een grote overname liep op de klippen en de economische crisis in Brazilië kostte het bedrijf in januari miljoenen guldens. Bestuursvoorzitter W. de Vlugt toonde zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers uiterst terughoudend over de vooruitzichten voor het hele jaar. Hij denkt dat de winstgevendheid alleen in het tweede halfjaar "enigszins kan verbeteren".

Vooral de samba-crisis heeft Van Leer dit jaar hard geraakt. "We hebben een knal opgelopen door de Braziliaanse real", erkende de topman, die de schade op jaarbasis inschat op ƒ10 à ƒ15 miljoen. Afgelopen augustus toonde De Vlugt zich nog zeer optimistisch over Latijns-Amerika, waar de zaken volgens hem "als een speer" gingen. Toen deed hij de ontluikende problemen in de regio voor Van Leer nog af als "wild-west verhalen".

In 1998 steeg de nettowinst nog met 8,2% tot ruim ƒ132 miljoen. Toch beleefde het bedrijf uit Amstelveen "een moeilijk jaar", aldus de topman. In het Verenigd Koninkrijk waren de resultaten "teleurstellend" door het hoge Britse pond en de malaise in de chemische industrie. De activiteiten in Australië kregen een flinke knauw doordat de export naar Azië met zo'n 30% à 40% kromp. Door lagere grondstofprijzen gingen ook de afzetprijzen omlaag.

Tezamen met desinvesteringen resulteerde dit in een omzetdaling van 6,4% naar ƒ4,45 miljard. Het bedrijfsresultaat groeide dankzij kostenbesparingen met 7,4% naar ƒ276 miljoen. De meerwaarde kwam geheel voor rekening van de divisie consumentenverpakkingen.

Van Leer ontdeed zich in deze divisie vorig jaar van verliesgevende vouwkartonactiviteiten terwijl de activiteiten in Zuid-Afrika en bij het Britse Plastona (kuipjes en deksels) weer zwarte cijfers schreven. De verkoop van gemetaliseerde producten in Groot-Brittannië leverde daarentegen een forse min op. "Het heeft ongelooflijk slecht gedraaid", zo stelde de topman. "Maar er wordt hard aan gewerkt om de zaken beter te krijgen."

In de divisie Industriële Verpakkingen moest Van Leer genoegen nemen met lagere volumes in stalen vaten in opnieuw het Verenigd Koninkrijk en het Verre Oosten. Een opsteker vormde de zogeheten 'global contracts', waarvan het bedrijf er vier afsloot met o.a. Esso. Dit leverde een omzet op van ƒ70 miljoen en een winst van ƒ10 miljoen.

Het afketsen van een grote acquisitie bezorgde Van Leer dit jaar een behoorlijke kater. En de kater werd opnieuw in Groot-Brittannië geïncasseerd. De Vlugt had zijn oog laten vallen op het Britse bedrijf Sidlaw, een fabrikant van flexibele verpakkingen met een omzet van ƒ500 miljoen. "We hadden vorige maand bijna een akkoord bereikt, toen er een biedingsoorlog ontstond met een Deense concurrent. Die boden uiteindelijk 14 keer het bedrijfsresultaat."

De topman vond dat bedrag "veel te hoog". "Wij hebben toen gezegd: dit creëert op deze wijze geen waarde meer. Maar kennelijk bestaat voor sommige mensen de economische realiteit niet", zo voegde hij er snerend aan toe. De Vlugt zei gisteren niet met andere overnamekandidaten in gesprek te zijn.

Voor De topman is de mislukking extra spijtig omdat grootaandeelhouder de Van Leer Foundation bij een grote overname akkoord zou gaan met het verwateren van zijn belang tot onder de 50%. Dat zou de verhandelbaarheid en dus de beurskoers van het fonds waarschijnlijk ten goede komen.

Over de aandelenkoers was De Vlugt gisteren wederom niet te spreken. "De beursgang heeft niet opgeleverd wat wij ervan hadden verwacht. Als je de koers ziet, vraag je je af wat het voordeel is om in de Midkap-index te staan." Het aandeel Van Leer verloor gisteren EUR1,30 op EUR16.

De Vlugt hoopt de beleggers voor zich te winnen door fors in de bedrijfskosten te snijden. Daardoor zullen circa 250 arbeidsplaatsen komen te vervallen in Europa en de Verenigde Staten. De sanering moet dit jaar zo'n ƒ45 miljoen opleveren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.