&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Belastingdienst]
[Autosite]
[Beurstip]
[ING Bank]
[ING bank]
[KPN Business Center]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]

Ring!Rosa krijgt nieuw
bestuur na groot verlies

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM, donderdag

Het jaar 1998 is op een dramatische periode uitgelopen voor beursnieuweling Ring!Rosa. Een achterblijvende omzetgroei en hogere investeringen deden het bedrijf voor ƒ12,3 miljoen in het rood belanden. Een jaar eerder was het verlies nog ƒ7 miljoen. Oprichter en topman Job Bruggeman treedt terug als bestuursvoorzitter en de directie wordt aangevuld met twee Britten van de nieuwe dochter OTS, die prominente posities gaan bezetten.

De omzet verdrievoudigde weliswaar van ƒ2,1 miljoen in 1997 tot ƒ7,6 miljoen in 1998, maar bleef hiermee toch straatlengtes achter bij de verwachting van ƒ15 miljoen die werd uitgesproken toen Ring!Rosa in juni vorig jaar door de Rabobank naar de NMAX-beurs werd gebracht. Bovendien zou het bedrijf in het vierde kwartaal quitte spelen.

Bruggeman gaf gisteren bij de presentatie van de cijfers toe dat deze 'teleurstellend' zijn. Ondanks de tegenvallende verkopen gaat Ring! volgens Bruggeman wel 'full speed' door met het uitbreiden van de organisatie. Het personeelsbestand groeide van 30 naar 68 werknemers.

Zelf treedt Bruggeman terug als bestuursvoorzitter om zich meer met het bepalen van de strategie bezig te houden. Na de overname van het Britse Open Technology Services (OTS), gespecialiseerd in technologie voor call centers, zal een deel van de directie bestaan uit de twee oprichters van OTS. Zij beschikken over de broodnodige marktkennis en verkoopvaardigheden waar het Ring!, dat overwegend uit techneuten bestaat, aan ontbreekt.

"Het omvormen van een puur technologie-gedreven bedrijf naar een meer marktgericht bedrijf bleek moeilijker dan we hadden verwacht", zo verklaart Bruggeman de tegenvallende omzetten. "In de VS vielen de resultaten zwaar tegen. We dachten hier een zwaargewicht aan het hoofd van de verkooporganisatie te hebben maar achteraf bleek dat hij op technologiegebied van een oudere generatie was. We waren hier zo druk met de beursgang dat we het aanvankelijk niet in de gaten hadden. We hebben nu het hele team van 15 man ontslagen en starten opnieuw."

Voor dit jaar verwacht Bruggeman een forse groei van de omzet, die wordt uitgedrukt in een driecijferig getal. In het derde of vierde kwartaal moet het break-even punt worden bereikt. Bruggeman heeft hooggespannen verwachtingen van een nieuw product dat speciaal is gericht op kleinere callcenters, een van de snelstgroeiende markten op dit gebied. Verder gaat Ring! zich richten op E-commerce.

Een bijkomende factor in de tegenvallende verkopen is volgens Bruggeman de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van computertelefonie, zoals de overgang van gewone telefonie naar internettelefonie. "Dit maakt klanten terughoudend. Ze weten niet of ze moeten investeren in oude of nieuwe infrastructuur."

Voor de financiering van de overname van OTS is een converteerbare lening uitgegeven van ƒ3 miljoen. Volgens Bruggeman bekijkt Ring! mogelijkheden voor additionele financiering, gezien de krappe kaspositie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.