&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[ING bank]
[KPN Business Center]
[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[ING Bank]
[Belastingdienst]

Gele Gidsen zorgden voor
recordwinst uitgever VNU

HAARLEM, donderdag

Het uitgeversconcern VNU heeft vorig jaar goed gedraaid. De nettowinst steeg met 29% naar ƒ512 miljoen en de omzet zelfs met 36% naar ƒ5348 miljoen. Per aandeel steeg de winst van ƒ2,10 naar ƒ2,70 en het dividend wordt verhoogd van ƒ0,70 naar ƒ0,95. Over de resultaten voor dit jaar houdt VNU zich op de vlakte: de winst zal verder stijgen. Een percentage wordt niet genoemd.

Dit bleek gisteren in Amsterdam tijdens de presentatie van de jaarcijfers. "Het was een heel goed jaar. Omzet en winst zijn op een record gekomen. Alle bedrijfsgroepen droegen bij aan de winstgroei. Onze brutomarge is flink verbeterd", zei een duidelijk tevreden drs. J. Brentjens, voorzitter van de raad van bestuur.

De goede gang van zaken was vooral te danken aan de overname van World Directories, beter bekend als de Gele Gidsen. Begin vorig jaar werden die gekocht voor ƒ4,3 miljard. Het bedrijf is meegeconsolideerd vanaf 19 februari 1998 en boekte een brutoresultaat van ƒ398 miljoen. "De eerste maanden van het jaar zijn voor de Gele Gidsen altijd enigszins verliesgevend. Dat heeft ons dus ƒ35 miljoen gescheeld in gunstige zin. We gaan er van uit dat we dat dit jaar inlopen en dat is alleen al een winststijging van 6 tot 7%", rekende Brentjens voor. Hij beloofde meer duidelijkheid te geven bij de halfjaarcijfers. Op 2 april komt het jaarverslag uit, op 20 april wordt de jaarvergadering gehouden.

Op eigen kracht groeide VNU, dat nu in 20 landen in de wereld werkzaam is, met 13 procent en steeg de nettowinst met 15%. Beleggers vonden dit licht teleurstellend, waardoor gisteren de beurskoers van VNU flink omlaag ging.

De uiteindelijke nettowinst kwam overigens uit op ƒ553 miljoen, een stijging van 32% ten opzichte van 1997. Dat kwam door een bijzondere bate, een boekwinst op de verkoop van de tv-maatschappijen Holland Media Groep en de Vlaamse Televisie Maatschappij, verminderd met een afschrijving op het zoekbedrijf Scoot. Het belang in Scoot wordt uitgebreid van 50% naar 75%.

Bestuurslid drs. F. Cremer wees er op dat de strategie van VNU nu vooral gericht is op vergroting van 'shareholder value' door middel van eigen groei en overnames. Daarbij wordt vooral gemikt op het buitenland, waar VNU kijkt naar bedrijven in de business- en marketing information. Inmiddels wordt al meer dan de helft van de omzet van VNU (51%) in het buitenland gemaakt. De divisie Zakelijke Informatie is de divisie Publiekstijdschriften (zoals Margriet, Libelle, Nieuwe Revue en Donald Duck) voorbijgestreefd als grootste onderdeel binnen VNU.

Bij veel bladen en kranten van VNU (o.a. De Gelderlander, De Stem en het Brabants Dagblad) bracht de sterke groei in personeelsadvertenties veel geld in het laatje. "Als er een krant te koop is in een gebied dat ligt naast het verspreidingsgebied van de kranten die we al hebben, kijken we daar serieus naar", verklaarde Brentjens. De komst van het Zweedse blad Metro zag hij niet als bedreiging voor VNU. "Daar zullen landelijke bladen meer last van hebben." Er is nog geen drukcontract tussen VNU en Metro. Brentjens: "Het zal wel ergens gedrukt worden, maar we weten nu nog niet bij wie".

De margedoelstelling was tot dusver 15%. Maar over vorig jaar steeg die, omdat World Directories een marge kent van 40%, naar 19,5% voor heel VNU. "We hebben nu geen margedoelstelling meer", zei bestuurslid Cremers. "Als je nu naar een nog hogere marge streeft, kan je bijna niets meer overnemen zonder je totale marge te verlagen."

Het aantal personeelsleden steeg vorig jaar van 10.808 naar 13.310. Vragen over zijn eventueel naderend aftreden deed Brentjens af met: "Dat is nu niet actueel". Ook over het lanceren van een speciaal TV-blad bleef hij, uit concurrentie-overwegingen, erg vaag. "Als het zover is hoort u het wel."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.