&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[ING bank]
[KPN Business Center]
[ING Bank]
[Belastingdienst]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Beurstip]

KPN gaat twee tot drie
moeilijke jaren tegemoet

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

KPN verwacht twee à drie jaar moeilijke jaren. Jaren waarin de winst gedrukt zal worden door tariefsverlagingen die de Opta heeft opgelegd, door lastenverhogingen vanwege versnelde afschrijvingen van infrastructuur en door extra investeringen.

De winst uit gewone bedrijfsuitoefening zal daardoor dit jaar met ƒ400 miljoen kunnen dalen tot ƒ1,6 miljard, zei bestuursvoorzitter Wim Dik gisteren tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Het afgelopen jaar steeg dit resultaat nog met 5,1 procent tot ƒ2.035 miljoen, wat meer was dan de 2 tot 4 procent stijging die vorig jaar door Dik was voorspeld.


WIM DIK (r.) en CEES GRIFFIOEN
... dividend bevroren ...
FOTO: HANS PETERS

Maar na aftrek van een al in april vorig jaar aangekondigde reorganisatievoorziening van ƒ800 miljoen resteert een nettowinst van ƒ1,5 miljard.

Pas over twee tot drie jaar zal de winst weer naar de ƒ2 miljard gaan, zo liet Dik weten. Voorgesteld wordt het dividend te verhogen van ƒ2,23 tot ƒ2,33. Op dat niveau zal de uitkering gedurende de komende jaren gehandhaafd worden, bleek gisteren uit de woorden van financieel topman Cees Griffioen.

De omzet steeg met 12,3 procent tot ƒ17,7 miljard. Het volume steeg daarbij met 23,3 procent, waartegenover echter een prijsdaling van 11 procent stond, met name bij internationaal verkeer en mobiele telefonie. Bij het uitgaand internationaal verkeer daalden de prijzen met 41,9 procent. Het marktaandeel in deze sector daalde met 9 procent tot 70 procent.

Hoewel de KPN-topman verzekerde 'trots te zijn op de cijfers', bleken beleggers minder enthousiast te zijn. De koers van het aandeel zakte op de Amsterdamse effectenbeurs tot EUR37,50 aan het slot, dat was maar een halve euro boven het laagste punt van de dag en betekende een verlies van EUR2,95 (ruim 7 procent).

"Het gaat allemaal heel snel", verzuchtte de bestuursvoorzitter. "Ik ben opgegroeid in een bedrijfscultuur waarin je prachtige vijfjarenplannen kon maken. Nu komen we als raad van bestuur iedere twee maanden bijeen om de plannen op deelgebieden bij te stellen".

Mede door de komst van nieuwe aanbieders op de markt voor telecommunicatie is het aantal nieuwe diensten fors uitgebreid. Mobiel bellen is nu al eigenlijk doodgewoon, in de ogen van Dik kan hier al gesproken worden van een 'traditionele markt'. In Nederland belt nu al 21 procent van de mensen mobiel, een jaar geleden was dat nog maar 11 procent. KPN heeft daarbij 2,2 miljoen klanten op het mobiele net, van wie 603.000 met een prepaid kaart bellen. Op haar vaste net heeft de onderneming 8 miljoen klanten.

De mobiele markt wordt nu alweer ingehaald door internet. Dat was het afgelopen jaar een belangrijke motor achter de volumegroei bij nationale telefonie: rond 40 procent van de verkeersgroei was te danken aan gebruik van het internet. Steeds meer klanten kiezen daarbij voor een (snellere) verbinding via een ISDN-lijn. Het aantal ISDN-aansluitingen ging het afgelopen jaar daardoor naar 1,57 miljoen, dat was vrijwel een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Veel gebruikers ruilen hun oude anologe aansluiting daarbij in: het aantal analoge lijnen daalde met 3,5 procent tot 7,77 miljoen.

Van het lokale verkeer was 21 procent te danken aan het gebruik van internet, een jaar geleden was dat nog maar 13 procent. Het in de toekomst gratis aanbieden van internetdiensten in de toekomst sloot Dik niet uit.

Om aan de snel stijgende vraag naar nieuwe diensten te kunnen voldoen moet KPN veel investeren. Versnelde afschrijvingen van infrastructuur leiden de komende jaren tot een lastenverhoging van ƒ400 miljoen per jaar. Verder kosten de door toezichthouder Opta opgelegde tariefsverlagingen KPN alleen dit jaar al nog eens ƒ330 miljoen aan omzet. Daarin is een door Opta eventueel op te leggen tweede ronde tariefsverlagingen nog niet opgenomen.

Hoewel Dik een toezichthouder als Opta wel ziet zitten, gunt hij die geen lang leven. "Je krijgt geen goede geliberaliseerde markt zonder een regelgever. Een monopolist zou zonder zo'n instantie te allen tijde ieder plantje in de kiem kunnen smoren. Maar zo'n regelgever is alleen in het begin van de liberalisering nodig en heeft dus maar tijdelijk bestaansrecht. Op bepaalde gebieden doet de markt nu al zijn werking en is de regelgever al niet meer nodig. Maar helaas heeft dit soort instanties een enorme overlevingsdrang", zei Dik.

Op de internationale markt wil KPN zijn positie uitbouwen via de bestaande deelnemingen in Ierland (Telecom Eireann), Tsjechië (SPT Tsjechië) en Indonesië (Telkomsel).

Vanuit Ierland gaat het concern de Britse markt bewerken. Dat is mogelijk geworden door het stopzetten van de samenwerking met AT&T. Deze had een claim op Engeland als zijnde haar exclusieve werkgebied.

Voor het Verre Oosten zijn de plannen intussen drastisch bijgesteld. Zag KPN Indonesië ooit als springplank voor de Aziatische markt, door de problemen in de regio is men een stuk voorzichtiger geworden. "Daarbij komt nog dat we dichter bij huis nog genoeg te doen hadden", zei Dik. Dit najaar bekijkt de Raad van Bestuur opnieuw wat de mogelijkheden in deze regio zijn.

Hooggespannen verwachtingen heeft KPN van de samenwerking met Qwest, die een Europese elektronische snelweg tussen 40 steden aan dat van een net in de Verenigde Staten moet koppelen. Deze activiteit zal dit jaar bijdragen aan de winst, bij KPN/Orange zullen daarentegen nog gedurende enige jaren aanzienlijke aanloopkosten te verwachten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.