&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Beurstip]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Belastingdienst]
[ING Bank]
[Autosite]
[ING bank]
[KPN Business Center]

Nieuwe Internet-fondsen
veroveren beurs Amerika

NEW YORK, donderdag

Flashnet, iVillage, Multex.com en Cheap Tickets? Voor Europese beleggers zijn deze internetbedrijfjes een vraag, voor de Amerikanen een weet. De Amerikaanse effectenbeurs wacht ze met open armen op. Gisteren maakte Flashnet zijn debuut, de anderen volgen in de loop van deze week.

De stroom van internetbedrijfjes die een sprong naar de Amerikaanse beurs wagen, blijft maar aanhouden. En met recht: de beurskoers van Flashnet, dat consumenten toegang verleent tot het internet en zakendiensten aanbiedt, schoot gisteren op de schermenbeurs Nasdaq meteen met 150% omhoog.


De recente koersstijgingen op de Amerikaanse effectenbeurzen zijn mede gebaseerd op groot optimisme over de vooruitzichten voor internet-bedrijven. FOTO: REUTERS

Beleggers kunnen al niet meer wachten tot het volgende internetbedrijf zijn aandelen op de markt brengt. Een van de opvallendste nieuwkomers is iVillage. Dit bedrijfje is een verzameling van internetsites die zich speciaal richten op vrouwen. Analisten voorzien een gouden toekomst omdat steeds meer vrouwen hun toevlucht zoeken tot het nieuwe medium.

iVillage brengt onder meer een horoscopensite, een relatiesite, een gezondheidssite en een opvoedingssite. Niet alleen analisten verwachten er veel van. Achter het internetbedrijfje zitten grote sponsors, zoals het Amerikaanse telecomconcern AT&T, de mediagroep NBC en de internetaanbieder America Online (AOL).

Het 'Women's Network' wilde enkele weken geleden al naar de beurs maar dat werd uiteindelijk afgeblazen. Vorige week kwam iVillage nog in het nieuws omdat er problemen waren. De voormalig financiële topvrouw Joanne O'Rourke Hindman beschuldigde iVillage van niet-correct boekhouden omdat enkele baten te vroeg zouden zijn ingeboekt.

Dat lijkt de beleggers weinig te deren. Voor een internetbedrijf verwacht iVillage al vrij snel winst, namelijk in het derde kwartaal van 2001. Het bedrijfje baseert dit op de veronderstelling dat vrouwen de dienst gaan uitmaken op internet. Nu 'surfen' al zo'n dertig miljoen vrouwen. Dat aantal neemt sneller toe dan het aantal mannelijke gebruikers.

Het is overigens niet alleen het 'Women's Network' dat de harten van de Amerikaanse beleggers sneller doet kloppen. Ze wachten ook met spanning op Multex.com (internetaanbieder van analistenrapporten over op Wall Street genoteerde ondernemingen) en Cheap Tickets (online-verkoper van vliegtickets voor binnenlandse vluchten in de VS).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.