&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[V & L informatica]
[KPN Business Center]
[ING bank]
[ING Bank]
[ABN AMRO]
[Beurstip]
[Belastingdienst]
[Autosite]

ECB: weinig hoop
op renteverlaging

Van onze correspondent - FRANKFURT, donderdag

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar gisteren verschenen maandbericht haar eigen monetaire koers verdedigd en daarmee bijzonder weinig hoop gegeven op een renteverlaging vandaag, als het ECB-bestuur weer bijeen komt.

"De huidige in de eurozone gevoerde monetaire politiek voldoet niet alleen om de inflatie laag te houden, maar ondersteunt ook de economische groei en de werkgelegenheid", aldus de ECB.

Voor de lichte rentestijging in Europa in de eerste maanden van dit jaar houdt de ECB internationale invloeden verantwoordelijk (lees de hogere Amerikaanse rente) alsmede het feit dat een aantal eurolanden nog steeds worstelt met het binnen de perken houden van hun begrotingstekorten.

"De meeste landen zijn nog ver verwijderd van een begrotingsevenwicht of zelfs een begrotingsoverschot. Als het tot een langere periode van economische zwakte komt, dan kunnen die landen makkelijk de maximaal toegestane tekortgrens van 3% overschrijden", zo waarschuwt de ECB.

Blijkens de jongste gegevens is er inderdaad sprake van een behoorlijke afvlakking van de groei in Europa, maar de inflatie blijft superlaag en het consumentenvertrouwen hoog. Dat laatste wordt weerspiegeld in de forse opnames van consumptief krediet. Aan de andere kant kan een zwakkere euro over enige tijd leiden tot hogere importkosten en enige opwaartse druk op de groothandels- en consumentenprijzen.

De zwakkere euro en het vooruitzicht op steeds meer grote fusies in Europa kunnen volgens het ECB-maandbericht wel een positieve invloed hebben gehad op de effectenbeurzen, met name op koopjesjagers uit de VS.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.